Religion

Rapport fra gransking er klar. Anklages for overgrep og seksuelle handlinger

RAVI ZACHARIAS: Rapporten fra granskningen av anklagene mot den avdøde trosforsvareren Ravi Zacharias er klar. – Alle de tusenvis av mennesker som har kommet til troen gjennom hans virksomhet berøres dypt av dette, sier Lars Dahle ved NLA Høgskolen.

Da den verdenskjente trosforsvareren Ravi Zacharias døde i mai i fjor, ble han hyllet for arbeidet sitt. Siden da har historien blitt en annen.

Ikke lenge etter Zacharias døde, mottok hans organisasjon Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) flere alvorlige anklager om deres tidligere leder. Nå har et eksternt advokatbyrå konkludert en fire måneders lang granskning. Det er Christianity Today som først omtalte granskningen.

Advokatfirmaet konkluderer rapporten sin med at Zacharias har begått seksuelle overtramp.

– Det er simpelthen vanskelig å finne ord for det. Det er fryktelig, det er tragisk, det er kanskje den største skandalen som gjelder en høyprofilert og anerkjent evangelikal leder internasjonalt, sier Lars Dahle, førsteamanuensis ved NLA Høgskolen og daglig leder for Damaris Norge.

Dahle, som har hatt en nær relasjon til RZIM, har tidligere omtalt Zacharias i godt ordelag i Damaris Norges podkast. Men da en innledende rapport om anklagene kom i desember, tok han opp Zacharias på ny.

---

Ravi Zacharias

  • Ravi Zacharias (født 26. mars 1946) var en indiskfødt kanadisk-amerikansk kristen apologet.
  • Han har i hele sin karriere oppfordret kristne til å se på argumenter for hvordan et kristent verdenssyn kan besvare store eksistensielle spørsmål.
  • I 1984 grunnla han Ravi Zacharias International Ministries (RZIM), en organisasjon som har rundt 200 ansatte, fordelt på 16 kontorer rundt om i verden.
  • Kilde: Christianity Today.

---

Skal ha brukt spa-anlegg til å utføre overgrep

Torsdag offentliggjorde RZIM en 12 siders lang rapport med funnene etter granskingen. Avokatfirmaet Miller & Martin har intervjuet en rekke massasjeterapeuter fra spa-anlegg eid av Zacharias. Flere av kvinnene hevder at Zacharias har befølt dem på intime steder og presset dem til å gjøre det samme på ham, i forbindelse med utøvelse av massasje.

Ifølge rapporten brukte Zacharias titusener av dollar, som var øremerket til humanitiært arbeid, på å betale fire av hans personlige massasjeterapeuter. Pengene gikk blant annet til å sørge for at de hadde et sted å bo.

En av kvinnene sier at Zacharias krevde å ha sex med henne etter at hun hadde fått økonomisk støtte fra organisasjonen hans. Hun beskriver det som «voldtekt».

Han skal ha kalt henne for sin «‘belønning’ for å ha levd et liv i tjeneste til Gud». Ifølge kvinnen advarte Zacharias henne om at hvis hun noen gang sa noe, ville hun bli ansvarlig for millioner av tapte sjeler.

På Zacharias sine mobiltelefoner har de også funnet hundrevis av fotografier av unge kvinner, enkelte som viser dem nakne. De har også funnet meldingsutvekslinger hvor Zacharias gir kvinner kjærlighetserklæringer og komplimenter for utseendet.

Lars Dahle mener skandalen er total.

– Det er så utrolig mange som berøres av dette: Familien hans, medarbeiderne og fremfor alt ofrene.

Varslerne ble først ikke trodd - nå angrer RZIM

Da nyhetsmediet Christianity Today høsten 2020 publiserte en artikkel hvor tre av spa-arbeiderne til Zacharias anklaget ham for upassende seksuell oppførsel, hyret RZIM inn advokatfirmaet Miller & Martin. Organisasjonens beskjed var klar: Vi tror ikke på kvinnene.

Dette førte til at flere av deres ansatte forlot organisasjonen og at deres kanadiske filial stanset pengeinnsamlinger og donasjoner.

Nå har RZIM sagt at de angrer på sin oppførsel:

«Ravi gikk langt for å skjule sin oppførsel for sin familie, kolleger og venner. Vi anerkjenner imidlertid at det i situasjoner med langvarig misbruk, ofte eksisterer betydelige strukturelle, politiske og kulturelle problemer. Vår stab, våre givere og offentligheten hadde gitt oss tillit til å veilede, følge med på, og sikre ansvarliggjøringen av Ravi Zacharias, og i dette har vi mislyktes.»

– Nå forsøker RZIM å vise at de anerkjenner at dette har blitt håndtert helt feil og at ofrene har hatt rett. Det har vært noe grunnleggende problematisk i organisasjonen som har gjort at dette kan skje, sier Dahle.

Trekker seg fra organisasjonen

Tidligere i dag ble det kjent at Oxford Centre for Christian Apologetics (OCCA), som har vært RZIMs avdeling i England, vil løsrive seg fra den globale organisasjonen. Selv om RZIM har tatt sterk selvkritikk for måten de har behandlet anklagene på, er ikke dette nok, sier OCCAs styre i en uttalelse. De mener det bør bli gjort noe med lederskapet i organisasjonen.

– Alvorlige og systematiske feil har blitt gjort de seneste månedene, noe Miller&Martin-rapporten bekrefter. Dette krever tiltak utover det som blir skissert i uttalelsen fra RZIM US, sier de.

Hva med hans arv?

Dahle mener skandalen minner om skandalen rundt Tro- og Lys-grunnleggeren Jean Vanier. Etter hans død kom det fram at han hadde seksuelt misbrukt flere kvinner.

– Dette er paradoksalt. For Zacharias’ fremtreden ga inntrykket av en grunnleggende respekt. Denne personen som har framstått som en fremragende trosforsvarer, viser seg som en som driver med dobbeltspill eller en som har splitta personlighet. Hvem er vi til å vite hva det er? Det går noen grenser for vår kunnskap her, sier Dahle.

– Hvordan vil dette påvirke arven etter Zacharias?

– Jeg vet ikke om man er ferdig med å reflektere over hva dette vil innebære for hans arbeid. Hvis innholdet i det han formidlet var i pakt med troen og Bibelens lære, vil misbruk og overgrep bety at hele livsverket faller? Dette er krevende spørsmål som man ikke må bli ferdig med for fort.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion