Religion

Trump-vennlige evangelikale kritiserer presidenten – senator Janne Myrdal reagerer etter opprøret

KONGRESS-OPPRØR: Donald Trump-vennlige evangelikale kristne reagerer på onsdagens opprør. – Personkulten rundt Trump er den største faren for USA, mener teolog.

De hvite evangelikale ble regnet som Donald Trumps viktigste allierte før presidentvalget i november. Onsdagens opprør i hovedstaden Washington D.C. har opprørt mange av dem. Opprøret henger sammen med at Trump har nektet å godta valgnederlaget i november.

Trump-vennlige Janne Myrdal, en nordmann som for 30 år siden emigrerte fra Skien til USA, er republikansk senator i Nord-Dakota. Hun har velsignet Trump, og har sagt han er sterk på det viktigste.

Som de fleste andre reagerer hun sterkt på onsdagens brutalitet, men vil ikke plassere skyld ennå.

– Jeg selv og alle jeg kjenner fordømmer volden. Jeg tror vi bør la ting roe seg før vi kan se hvem de skyldige er, skriver hun i en kort e-post til Vårt Land.

UFORBEREDT: Det var tydelig at politiet på Capitol Hill ikke var forberedt nok på de store opptøyene som utfoldet seg i hovedstaden 6. januar.

– Har blitt gal

Etter opptøyene onsdag er Slate ett av flere amerikanske medier som har sett nærmere på hvordan markante evangelikale ledere har reagert. De trekker blant annet frem Rick Warren, som de beskriver som en av de mest innflytelsesrike evangelikale pastorene i landet. Han er grunnlegger og pastor i megakirken Saddleback Church.

Til sine 2,3 millioner følgere på Twitter har Warren tidligere uttrykt sin bekymring overfor Trumps politikk, og gikk enda lengre etter onsdagens opprør. I en tweet ba han presidenten snakke klart og tydelig til tilhengerne sine:

Fjernsynsevangelisten Pat Robertson har også vært en markant Trump-støttespiller, men etter valgnederlaget har han sett seg lei, ifølge Slate.

Like før jul uttalte han at Trump lever i en alternativ virkelighet. Etter onsdagens opprør går han enda hardere ut, og anklager den avtroppende presidenten for å ha blitt gal:

Albert Mohler, teolog og president i Southern Baptist Theological Seminary, regnes også som en svært innflytelsesrik evangelikal kristen. Han støttet Trump under fjorårets valg, men var krass i kritikken av den avtroppende presidenten etter onsdagens hendelser.

Mohler – som ifølge Slate kom med den dristigste kritikken – beskrev personkulter som den største faren for USA, noe han mener er tilfellet med Donald Trump.

En rekke andre evangelikale ledere går i likhet med Janne Myrdal langt mildere til verks. Mange holder seg til å fordømme volden, og unngår å legge skyld på Trump. Det skriver Huffington Post.

Vendte Trump ryggen

En del kristenkonservative endte med å vende den avtroppende presidenten ryggen. I noen delstater endte hver tiende evangelikale med å stemme noe annet enn Trump. Blant dem var historieprofessoren Randall Balmer, som endte med å stemme på Joe Biden.

– Å reparere skadene Trump etterlater seg, kommer til å bli en enorm oppgave, sa han i Vårt Lands valgpodkast like etter valget. Podkasten kan du høre i sin helhet her:

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion