Leder

Pence bør avsette Trump

USAs president sendte en mobb mot de folkevalgte for å tvinge dem til å fortsette som president etter å ha tapt valget. Det er et kuppforsøk.

I de to månedene etter at han tapte presidentvalget har Donald Trump drevet en bevisst undergraving av det amerikanske demokratiet. Han har framsatt mengdevis med påstander om valgfusk, noen av dem basert på helt ville konspirasjonsteorier om maskiner som er fikset til å telle feil.

Han var likevel i sin fulle rett til å be domstolene undersøke påstandene. Men når så godt som alle sakene ble avvist i domstolene, gikk presidenten til det skritt å overtale og true de ansvarlige i delstatene til å forkaste valgresultatet. Deretter forsøkte han å få visepresidenten og partifellene i Kongressen til å forkaste velgerenes dom. Og til slutt sendte han altså mobben for å presse de folkevalgte.

Visepresident Mike Pence burde benyttet seg av sin grunnlovsfestede rett til å avsette en uskikket president inntil den valgte presidenten kan overta.

—  Vårt Land på lederplass

At noe slikt skulle skje i et av verdens eldste og største demokratier, var lenge helt utenkelig. Men Trump begynte allerede i fjor vår, da meningsmålingene gikk ham mot, å si at dersom han tapte valget, ville det være et resultat av fusk. Han har hele veien bygd opp til den situasjonen vi nå har opplevd.

Donald Trump har med dette mistet all troverdighet som politiker i et demokratisk land. Han bør stilles til ansvar for sine handlinger. Visepresidenten burde benyttet seg av sin grunnlovsfestede rett til å avsette en uskikket president inntil den valgte presidenten kan overta.

Trump har vært en katastrofe for det republikanske partiet. De har mistet Det hvite hus og begge kamrene i Kongressen. Partiet var allerede dypt splittet. Men Trumps sønn sa onsdag: Dette er ikke lenger deres parti, det er Trumps parti. Alle republikanere er nå stilt på valg mellom det amerikanske demokratiet og trumpismen. Det er vanskelig å se at det er mulig å samle partiet igjen etter det som har skjedd.

Det alvorligste er likevel den dype splittelsen som er sådd gjennom fire år med Trump og den utbredte mistilliten til demokratiet han har bidratt til. Mye av dette fantes før han kom, men han har bevisst brukt det for å fremme sin egen makt og prestisje. De som stormet Capitol Hill var tross alt et lite mindretall. Men det er urovekkende mange som har sympati med dem.

Joe Biden vil få en formidabel oppgave med å samle USA og gjenreise tilliten til demokratiet. Men tross alt tror vi at det store flertallet av USAs befolkning ønsker at han skal lykkes med det. USAs demokrati har tross alt overlevd Trump.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder