Religion

Ingen siktet for katedralbrann i Frankrike

En mann som jobbet ved katedralen i Nantes, er løslatt etter å ha vært i avhør i forbindelse med brannen i helgen. Den franske katedralen fikk store skader.

1 av 2

Mannen er ikke siktet for noe, opplyser påtalemyndigheten i Frankrike sent søndag kveld.

Mannen som ble hentet inn til avhør dagen etter lørdagens brann, hadde ansvar for å stenge katedralen kvelden før.

Påtalemyndigheten begynte raskt å etterforske saken som en mulig brannstiftelse, blant annet fordi det ble funnet tre arnesteder i den gotiske katedralen. Lørdag sa Sennes at brannen startet ved orgelet og på høyre og venstre side av kirkeskipet.

Den katolske presten François Renaud, som har ansvaret i katedralen, sier brannen førte til et ubeskrivelig tap av uvurderlige historiske skatter. Det store orgelet fra 1600-tallet er «helt forsvunnet», fortalte han etter å ha vært inne i katedralen sammen med brannmannskapene.

Årsak ikkje kjent

Meldingen om brannen kom inn litt etter klokken 7.30 lørdag. Det brant på innsiden av katedralen, melder nettavisen LCI. Bilder i lokale medier viste flammer på innsiden av vinduene over katedralens hovedinngang, og det kom røyk ut av vinduene.

Rett etter klokken 10 opplyste brannvesenet at de hadde kontroll på brannen. Årsaken til brannen er ikke kjent. Rundt 100 brannfolk deltok i slokkingen.

Etterforskes

Statsadvokat Pierre Sennes har startet etterforskning av brannen. Til France TV sier han at det er tre arnesteder, ett ved orgelet, og ett på hver side av kirkeskipet.

– Det får oss til å prioritere hypotesen om at det ligger noe kriminelt bak, at dette ikke er et resultat av tilfeldigheter, sier Sennes.

Et vitne som bor like i nærheten, sier han ble vekket av en merkelig lyd fra klokkene.

– Jeg tenkte at noe var galt, for dette er ikke den lyden de vanligvis lager, sier mannen. Han beskriver svart røyk som kom ut fra bygget.

Tre ministre

Landets ferske statsminister Jean Castex reiser til Nantes tidlig lørdag ettermiddag. Også innenriksministeren og kulturministeren kommer til byen.

– Jeg vil vite hva som har skjedd og jeg vil vise min solidaritet med befolkningen i Nantes, sier Castex.

Brannen vekker minner om storbrannen i Notre-Dame i Paris i fjor vår, der taket og spiret på katedralen kollapset. Katedralen i Nantes, som ligger langs elven Loire vest i landet, ble også utsatt for en stor brann i 1972. En annen kirke i byen fikk store skader i en brann i 2015.

LES OGSÅ: 

• Parisere i sjokk – Notre-Dame med store skader etter brann

• Notre-Dame var nær ved å kollapse

• Koronastille ved Notre-Dame

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion