Religion

«Hold rabbinerne borte fra livmoren vår»

Forslag om religiøse representanter i abortnemndene i Israel skaper ramaskrik.

I Israel er det en nemnd som avgjør om kvinner får innvilget søknad om abort. I praksis er det likevel en liberal ordning, der så godt som alle som søker får innvilget abort.

Nå har framstøt fra to religiøse medlemmer i nasjonalforsamlingen Knesset ført til en sjelden, men opphetet abortdebatt i landet. Den ortodokse jødiske representanten Yehuda Glick (Likud) foreslår sammen med muslimske Abd al-Hakim Hajj Yaya (Felleslisten) at de skal inkluderes i abortnemndene et klerikalt medlem – en jødisk rabbiner, eller en islamsk «qadi» som tolker islamsk sharialov.

Rungende protester

Ifølge Allison Kaplan Sommer i avisen Haaretz har framstøtet ført til rungende protester fra israelske kvinner i hebraiske sosiale medier: «Hold rabbinerne borte fra livmoren vår». Flere kvinnelige Knesset-medlemmer har reagert kontant allerede før forslaget er lagt på bordet:

Hele ideen er «farlig og skandaløs» skriver lederen i Meretz, Zehava Galon, på sin Facebook.side. Hun legger til at bruken av abortnemnd allerede er en «svart skamplett i det israelske samfunnet», men at det vil bli en totalt uakseptabel og ydmykende prosess dersom også presteskapet skal være representert i panelet som avgjør kvinnens søknad.

Delikat tema

Flere andre Knesset-medlemmer bruker like krasse ord, til tross for at forslaget ikke har den minste sjanse til å bli vedtatt.

– De sterke reaksjonene for et såpass tannløst forslag avslører hvor delikat denne kruttønnen av en sak er i Israel, skriver Allison Kaplan Sommer.

De to Knesset-medlemmene mener et geistlig medlem i abortnemndene ville «hjelpe til å forklare» eventuelle religiøse anliggender søkerne måtte ha. Yehuda Glick framholder til Haaretz at han er betenkt over at så godt som alle kvinner som søker abort, får aborten innvilget, og at det dessuten er en enkel sak å unngå nemndene og ta abort på private klinikker, uten noen konsekvenser.

Et forslag om å fjerne abortnemndene ble nedstemt med stort flertall i den israelske nasjonalforsamlingen i 2006.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion