Kultur

Tryggere for festivalpublikum

En ny festivalmal vil kunne øke din sikkerhet når du er på festival.

Politi og festivalarrangører trenger ikke lenger å krangle om omfang og ansvar for sikkerhet. De kan finne svarene i en ny, nasjonal sikkerhetsveileder for store arrangementer.

Frykten for store og alvorlige ulykker under festivaler, sportsarrangementer eller andre store tilstelninger ligger som et dystert bakteppe bak den 134 sider store trykksaken som skal guide arrangører og myndigheter til sikre arrangement.

Tragedier. Katastrofen kan komme raskt og uventet. Det skjedde da 63 ungdommer omkom i en diskotekbrann i Göteborg i 1998. To år senere opplevde Roskildefestivalen marerittet da ni personer ble kvalt i trengselen som oppsto under en konsert med Pearl Jam. I høst døde 19 mennesker i trengselen under teknofestivalen Love Parade i Duisburg i Tyskland.

– Vi har heldigvis vært forskånet for de store tragediene under festivaler i Norge. Vi håper at denne veilederen skal være et bidrag til at vi skal slippe slike store ulykker som vi har sett i Sverige, Danmark og Tyskland, sier fagsjef Gry Bråtømyr i konsertarrangørenes interesseorganisasjon, Norsk Rockforbund, til NTB.

Samarbeid. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som gir ut veilederen. Den er utarbeidet i samarbeid mellom Norsk Rockforbund og Politidirektoratet, Mattilsynet, Arbeidstilsynet og Helsetilsynet.

– Samarbeidet har fungert utrolig godt. Vi har endt opp med en veileder som både er en praktisk oppskriftsbok for arrangører av store arrangementer, og en samling av hvilke lover og regler som gjelder, sier Bråtømyr.

Tar høyde. Norges Rockforbund organiserer en rekke festivaler, deriblant publikumsvinnere som Øya-festivalen i Oslo, Hovefestivalen i Arendal og Buktafestivalen i Tromsø. Disse aktørene har vært vant til å tenke sikkerhet rundt arrangementene som drar tusenvis av publikummere. Men sikkerhetsplanleggingen kan aldri bli for god.

– Du tenker jo worst case scenario. Det er ikke alle ting du kan ta høyde for. Men i planleggingen tenker du på alle ting som kan gå galt – det må du gjøre. Selv om du ikke kan forutse alt, må du ha et apparat som kan håndtere det som måtte skje. Det handler like mye om å være forberedt på å takle det verste hvis noe skulle skje, sier festivalsjef for Vinjerock Eirik Høyme Rogn.

Systematisk. Ifølge Norsk Rockforbund vil sikkerhetsveilederen systematisk kunne guide arrangører til å være best mulig rustet.

– Dette er rent sikkerhetsarbeid. Den viser betydningen av god planlegging og viser helt konkret hvor du starter med risikovurdering og sikkerhetsplanlegging. Du vil hele tiden se hvor hvilke myndigheter må inn og hvilket lovverk som gjelder, noe som også vil være til hjelp for myndighetene, sier Gry Bråtømyr.

Fra arrangørhold oppleves det som et stort problem at festivaler behandles svært ulikt. Politimesteren eller den lokale lensmannen står ganske fritt i å bestemme omfanget og pris på vakthold.

– Det er like mange årsaker til denne forskjellsbehandlingen som det er politimestre. Alle arrangørene i Norsk Rockforbund er veldig positive til å samarbeide med politiet. Men det nivået på vaktholdet må stå i stil til behovet, sier Eirik Høyme Rogn.

Godt utgangspunkt. Norsk Rockforbund mener likevel at sikkerhetsveilederen gir et godt utgangspunkt for å kunne diskutere fornuftig rundt vakthold og sikkerhet.

– Som arrangør kan du vise til at festivalen forholder seg til veilederen og oppfyller de spesifikke kravene som Politidirektoratet har vært med å utforme. Da er du plutselig på et helt annet nivå i dialogen med myndighetene, sier Gry Bråtømyr til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur