Kultur

Skavlans dannete gjestebud

For 377. gang 
inviterer Fredrik Skavlan til dannet selskap. Hva er partytrikset?

Hvis du vil arrangere et vellykket selskap, kommer du langt med å invitere spennende mennesker. En annen tommelfingerregel er å unngå å la praten gå for langt inn i vanskelige tema.

LES MER: TV-gudstjeneste banker Skavlan og Downton Abbey

Enkel oppskrift

– Visse ting funker veldig bra på TV, som sport, quiz, realityprogram og talkshow.

Det sier medieviter Mona Solvoll som er førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI. Hun mener suksessen langt på vei forklares med våre medie-vaner.

– Mange programformer på radio og TV har rullet og gått i årevis uten at det nødvendigvis er så bra programmer. Tenk tilbake på alle de NRK-personlighetene vi gjerne vil ha inn i stua vår. Det vil være forbundet med stor risiko å bytte ut Skavlan, tror hun.

LES MER: Stoltenberg velger Skavlan framfor kongen

The Tonight Show

Skavlan er fortsatt en nybegynner i internasjonal sammenheng. 27. september 1954 startet The Tonight Show som er verdens lengstkjørende talkshow. I løpet av 60 år har det bare vært seks programledere, og Johnny Carson er det ansiktet amerikanere flest forbinder med showet. Han var vert i 30 år fra 1962. Siden har Jay Leno, Conan O’Brian og nå Jimmy
Fallon ledet NBC-showet fra Rockefeller Centre i New York. Mens Carson rakk å lede hele 4,531 programmer, slo Jay Leno ham med sine 4,610 programmer i de to periodene han var programvert.

– Jeg tror gjestene er viktigere
 enn Skavlan. Er ikke gjestene interessante, vil TV-seerne gå på Facebook, prate med hverandre eller finne på noe annet, tror Solvoll.

Solvoll viser til BBC-suksessen Sir Michael Parkinson som fikk oppkalt sitt talkshow etter seg selv, akkurat som Skavlan. Parkinson gikk fra starten i 1971 fram til 1982 og ble tatt opp igjen i 1998. Det ble først tatt av programmet i 2007.

Selv om kveldens program 
reklamerer med en Hollywood-stjerne, er det bare fremmede navn for Solvoll bortsett fra Erna Solberg.

– Hun er et kupp, mener Solvoll.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Klassisk dannelse

Programformatet oppfyller vårt ønske om å være omgitt av mennesker vi liker, mener Kjell Terje Ringdal, som er retoriker og lektor på Markedshøyskolen.

– Vi får servert en aura av Hollywood i en trygg og hjemlig ramme.

Han mener programmet bygger på idealene om den klassiske dannelsen.

– Det er de borgerlige idealene om å være dannet, veloppdragen, kunnskapsrik og høflig som spilles ut. Det er som om vi tas med til et party i en stor elegant Frogner-leilighet, hvor alle er suksessrike på forskjellige måter. Det er en drøm som rulles over oss hver fredag.

Ringdal bedyrer at han er «kjempefan». Men han ser likevel noen utfordringer med programmet. Han ser en «skavlanifisering» av politikken og mediene. Det innebærer at den lette, overfladiske og hyggelige samtalen går på bekostning av politiske debatter.

– Mange politikere drømmer om å komme dit for å presentere politikken sin, fordi de vet det blir hyggelig. Jeg synes ikke det er et rent koseprogram, for de tar også opp vanskelige ting og det lurer en klo bak kosen. Men mange tenker nok at det er et ordentlig fint format for å selge ideene sine.

Tråkker lett

Også Per Edgar Kokkvold, tidligere leder for Norsk Presseforbund og leder for Kringkastingsrådet, er en fan.

– Det er påfallende at han har vært med så lenge, og i så stor grad holdt på seerne. Det skyldes kombinasjonen av spennende 
gjester med bred appell, og de nesten unike evnene han har til å snakke med mennesker.

Om gjestene ikke fenger 
eller det blir for mye småprat, slår Kokkvoll av.

– Blir samtalene mer overflatiske når han henvender seg til både svensk og norsk offentlighet?

– Det er et godt poeng, og slik må det være. Han lar ofte være å gå dypere fordi han henvender seg til to folk. Dessuten er den svenske offentligheten veldig politisk korrekt. Dette er en fare jeg håper og tror at redaksjonen diskuterer. Det blir som med avisene som har sluttet å ta partipolitiske standpunkt i valgene, av frykt for å tråkke noen på tærne.

– Synes du det virker som om han helst vil dreie samtalen bort fra å handle om religion?

– Dette gjelder ikke bare Skavlan, men svært mye av svensk og norsk offentlighet. Motkulturene, som religion, målsak og avholdssak er ikke sexy nok, og er på vei ut. Det får nok en konsekvens i slike brede samtaler, sier Kokkvold.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur