Musikk

– Pappa fortjener vår støtte

For 14 dager siden fikk Arnold Børud kreftdiagnosen. I helgen sto han og familien på scenen under musikkfestivalen Skjærgårdssang.

Konsertåpningen med Sigvart Dagsland og hans Bryllups- og begravelsesband, ble en forrykende åpning på festivalen. Etter 30 år som artist, øste siddisen Dagsland villig vekk ut sanger som «Festung Europa», «De umulige» og «Alt eg såg». Den splitter nye balladen «Røst», lover dessuten bra for den nye platen som kommer neste år.

Lurt om Dagsland benytter bandet Garness også der; de setter liksom prikken over i-en for ham, med sitt lekne og presise spill på gitar, el-gitar og perkusjon. Sanger som Sigvart Dagslands handler mye om et sosialt engasjement, håp og livsmot. Det gikk rett hjem, hos et publikum som har levd en stund. Og har opplevd livets opp- og nedturer.

Priset Børud. Resten av festivalen ble også preget av livets alvor, i skjønn forening med et bredt og livsbejaende musikalsk utvalg, og masse godlynt humor.

Årets fyrtårnpris for lang, tro og innflytelsesrik tjeneste i den kristne musikkens tjeneste, gikk fortjent til Arnold Børud. Opprinnelig skulle han komme alene til festivalen, men da 66-åringen dukket opp med hele sitt seks manns sterke familieband, Arnold B. Family, var det velkomment. Og det hadde sin grunn.

For 14 dager siden fikk Arnold Børud en kreftdiagnose. Datteren Linda, sønnene Ole og Thomas, og sistnevntes kone, Elin, slapp alt de hadde i hendene, og ble med faren og moren Anne Marie til Langesund som støttespillere.

– Det skulle bare mangle. Pappa fortjener vår støtte og vårt bidrag, og han fortjente Fyrtårnprisen. Han er helt klart en viktig grunn til at vi barna også satser på musikk, sa Ole Børud.

LES OGSÅ: Skal vokalisten snakke eller synge?

Reiste seg i begeistring. Svenske Lena Maria Klingvall har, etter at hun tok to VM-gull i handikappsvømming, turnert verden rundt som artist. Skjærgårdssang var en av hennes første konserter i Norge, men det blir nok ikke den siste. Kvinnen som er født uten armer, og med et ben som er for kort, sang «O store Gud» og flere andre kjente kristne sanger så 2000 tilhørere reiste seg i pur begeistring allerede etter første sang.

Også Lena Maria snakket om å takle livets utfordringer. Først og fremst ved at vi selv velger våre liv. Selv syntes hun ikke handikappet hennes hadde hindret henne i noe som helst, bortsett fra at hun ikke kunne stå på hendene med de andre barna under oppveksten sin.

Helt konge. De største smilene, og de lengste latterkulene, greide sørlendingen Sveinung Hølmebakk å lokke frem. Innimellom sanger i sjangeren opera, soul, gospel og pop, leverte den sangutdannede lysluggen og storsjarmøren en ellevill, men godlynt, gjenskapelse av sangevangelistene Egil og Arnes teltmøter. Pluss for eksempel en kort historie om tryllekunstnerkameraten hans i Langesund, som levde av å sage folk i to. Han hadde en halvsøster, sa Hølmebakk, – og en mor som var saksbehandler på Nav, men nå var oppsagd. Sangeren, med oppvekst i De frie evangeliske forsamlinger, vant sammen med Nordic Tenors Komikerprisen for beste nykommer i 2006, og var musikalsk toastmaster i Hans Majestet Kong Haralds 70-årsdag. I Langesund var han selv helt konge.

Visshet om egenverdi. Ellers leverte Rune Larsen en musikalsk reise «fra rockens konge Elvis til kongenes konge Jesus». Også Larsen med gjentatte drypp fra livets utfordringer, innimellom lollipop-sanger og sangene om himmelsk lengsel.

Amerikanske Evie Karlson og Wintley Phillips mintes sine mangeårige musikalske bidrag til Billy Grahams møteserier. Roland Lundgren sang Kurt og Roland-sanger i valsetakt. Snart påtroppende biskop Per Arne Dahl, uttrykte glede over å kunne ta med seg nok en lavkirkelig og folkelig erfaring inn i de gestliges rekker. Mens svenske Ingemar Olsson nok en gang minnet oss om at «Du vet vel om at du er värdefull», hans mest kjente sang.

Dét var temaet på årets Skjærgårdssang. Pakket inn i gospel, soul, salme, og bedehusmusikk.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk