Film

Årets beste filmer

Det var ingen enkel oppgave for Vårt Lands kulturredaksjon å plukke ut og rangere de ti beste filmene fra året som har gått. Men vinneren var aldri truet.

1. Boyhood

Amerikansk drama
. Regi: Richard Linklater

Boyhood er en oppvekstskildring som er alt annet enn lettvint løst. I stedet for å finne flere ulike skuespillere til å representere ulike tidsaldre, har regissør Richard Linklater i stedet brukt 12 år på å filme skuespiller Ellar Coltrane (i rollen som Mason) noen uker hvert år. Det har ført til en nydelig og varm skildring av livet til en helt vanlig gutt. Boyhood er kanskje det nærmeste man kan komme virkeligheten på film, et mesterverk i all sin komplekse enkelhet.

2. Ida

Polsk drama
. Regi: Pawel Pawlikowski

Polske Pawel Pawlikowskis sterke og formsikre film tematiserer forholdet mellom katolikker og jøder under andre verdenskrig - et kontroversielt tema i Polen. Agata Trzebuchowska spiller hovedrollen som novisen Anna, som blir sendt ut av klosteret for å besøke den frilynte tanta si før hun skal framsi klosterløftene. Agata Kulesza er tanta som utfordrer både niesa og troen hennes.

3. En due satt på en gren og funderte over tilværelsen

Svensk drama. 
Regi: Roy Andersson

Den særegne, svenske filmskaperen lager filmer som går sakte, ikke har så mye handling og er helt strålende. Også i denne filmen står kamera stille, og vi titter inn, som i en tegneserierute. Anderson viser et karikert bilde av menneskene som utgjør massene. De klager ikke over at livet kan kjennes meningsløst, men Anderson bretter dette ut for oss og lar oss speile oss i det.

ANMELDELSE: Tilværelsens uutholdelige tretthet

4. En himmel av kobber

Britisk drama. 
Regi: Clio Barnard

Filmen er inspirert av Oscar Wildes novelle The Selfish Giant, men minner like mye om sosialrealismen i Charles Dickens Oliver Twist. Skraphandleren Kitten (Sean Gilder) er en slags moderne Fagin, slik han står fram som «leder» for den hyperaktive 13-åringen Arbor (Conner Chapman) og andre vanskeligstilte smågutter. Et britisk mesterverk.

5. Turist

Svensk drama. 
Regi: Ruben Östlund

Når det ser ut som om moren skal bli tatt av et snøskred, rømmer faren hals over hode, med smarttelefonen i handa. Turist er fortellingen om et tradisjonelt mannsideal under press, og filmen får deg til å filosofere over hva du selv ville ha gjort dersom din familie var i livsfare. Ville du blitt sammen med dem, eller ville du reddet ditt eget skinn? Turist er en mørk, morsomt og alvorlig film som kan gi deg noen stikk i samvittigheten.

ANMELDELSE: Mannsrollen truet av snøskred

6. Mamma

Canadisk drama. 
Regi: Xavier Dolan

Den canadiske regissøren Xavier Dolan er bare 25 år, men har allerede laget sin femte spillefilm. Mamma er et energisk og nært portrett av det utfordrende forholdet mellom mor og sønn. Det er en film full av varme, om et dysfunksjonelt familieforhold mor og sønn desperat ønsker å få til å funke. Den er visuelt dristig og klaustrofobisk i sitt kvadratiske bildeutsnitt, men samtidig drivende godt laget med strålende skuespillerprestasjoner.

ANMELDELSE: Sterk skildring av mor og sønn

7. Blind

Norsk drama
. Regi: Eskil Vogt

Oppsiktsvekkande originalt fortalt debutfilm fra norske Eskil Vogt. Hovedpersonen Ingrid (Ellen Dorrit Petersen) er blind, men har en svært billedskapende fantasi. Vogt tvinner sammen ulike fiksjonelle lag, så det ikke alltid er lett å vite hva som er «fakta» og hva som er Ingrids tanker. Suveren rolletolkning av Ellen Dorrit Petersen understøttes av gode biroller.

8. The Grand Budapest Hotel

Amerikansk dramakomedie
. Regi: Wes Anderson

Wes Anderson har sitt helt særegne filmspråk, og med The Grand Budapest Hotel skaper han en fascinerende verden som både er tivoli, loppemarked og barokk dekadense på en gang. Filmen er tegnefilm i spillefilmversjon. Alt er karikert og overspilt, og det er sterke farger, stiliserte scener, skrudde­ rollefigurer og en enorm detaljrikdom, pakka inn i en passe rar fortelling. En deilig virkelighetsflukt.

9. Her

Amerikansk romantisk drama
. Regi: Spike Jonze

En glitrende Joaquin Phoenix spiller en mann som forelsker seg i operativsystemet sitt («Samantha»). Det utvikler seg et forhold mellom dem. Kan det bli noe mer enn platonisk og abstrakt? Filmen er en av mest dristige i år, og sier noe om vår nære framtid. Spørsmålet om kunstig intelligens kommer til å bli viktigere og viktigere.

LES OGSÅ: Kan robotane lære oss å elske?

10. 12 years a slave

Amerikansk drama
. Regi: Steve McQueen

Historien om den frie, svarte mannen som blir kidnappet og solgt som slave var noe av det sterkeste vi så på kino i år. Regissør Steve McQueen forteller på en effektiv og gripende måte, uten å bli sentimental. I tillegg til den sterke hovedrolleprestasjonen av Chiwetel Ejiofor, imponerer Michael Fassbender og Benedict Cumberbatch i viktige biroller.

LES OGSÅ: Knallsterkt slavedrama

Boblere: Vintersøvn, ‘71, Dallas Buyers Club, Girlhood, Kule kidz gråter ikke, Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, En prest og en plage, Mot naturen.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film