Utenriks

Ytterleggåande syrisk opprørsgruppe vinn terreng i Nord-Syria

I over ei veke har ulike opprørsgrupper kjempa om makta i tyrkisk-okkuperte område i Nord-Syria. Al-Qaida-lojale grupper har vunne terreng, ifølgje SOHR.

I alt 58 menneske er drepne på ti dagar med kampar, blant dei ti sivile, melder eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tysdag.

Blant dei drepne er 28 medlemmer av den ytterleggåande islamistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som blir kopla til al-Qaida.

Fleire tital opprørsgrupper kjempar om makta i den nordlege og nordvestlege delen av Syria, der Tyrkia har store interesser. Landet har tidlegare gjennomført fleire offensivar mot kurdisk-dominerte område i Nord-Syria og sikra makta til protyrkiske opprørsgrupper.

Starta i Al-Bab

Den siste runden med kampar starta tidlegare i oktober mellom to rivaliserande protyrkiske grupper i byen Al-Bab i Aleppo-provinsen. Derfrå spreidde kampane seg til andre område, og fleire andre opprørsgrupper vart dregne inn, blant dei HTS.

HTS blir rekna som den sterkaste og best organiserte opprørsalliansen i Nord-Syria. Den kontrollerer store delar av Idlib-provinsen, som blir rekna som Syrias siste opprørsbastion. Gruppa har no innteke område som ho aldri tidlegare har kontrollert.

– Grønt lys frå Tyrkia

SOHR meiner at HTS' framrykking skjer med tyrkisk velsigning, sjølv om tyrkiske styresmakter aldri har uttrykt offisiell støtte til gruppa.

– Hayat Tahrir al-Sham ville aldri ha gått inn i området utan Tyrkias samtykke, seier SOHRs leiar Rami Abdulrahman.

I førre veke tok HTS kontroll over Afrin-regionen, som til no har vore kontrollert av ein annan tyrkiskstøtta opprørsgruppe. Det er første gong HTS har kontrollen i området sidan krigen braut ut for over elleve år sidan.

Rykkjer nordover

Sidan måndag har HTS rykt fram mot byen Azaz, som ligg ved den tyrkiske grensa.

Afrin var i utgangspunktet eit kurdisk kjerneområde, stort sett busett av syriske kurdarar.

I 2018 tok tyrkiske styrkar kontroll over området ved hjelp av protyrkiske opprørarar.

Tyrkiske styresmakter reknar dei syriskkurdiske YPG-militsen som ein tryggingstrussel på grunn av koplingar til tyrkisk-kurdiske PKK og har terrorstempla begge gruppene.

YPG er igjen den viktigaste fraksjonen i den USA-støtta alliansen Syrian Democratic Forces (SDF), som spelte ein viktig rolla i kampen mot IS.

Sidan 2011 er nesten ein halv million menneske drepne i krigen i Syria, medan over halvparten av innbyggjarane i landet er drivne på flukt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks