Politikk

Ikke snu ryggen til!

Vi håper et flertall i Stortinget ikke går inn for en avkriminalisering av narkotika for helebefolkningen. De bør heller sende dette signalet til norsk ungdom: Vi snur ikke ryggen til og lar narkoliberalistene styre utviklingen.

Neste år vil rusreformen bli behandlet i Stortinget. Det har vært et premiss for en ny reform at tunge rusmisbrukere skal møtes med behandling og ikke straff. Denne delen av rusreformen er det lett å stille seg bak. Men en utfordring er at det legges opp til avkriminalisering av narkotika for hele
befolkningen. En hel generasjon unge mennesker får dermed feil signal fra myndighetene.

I praksis konsekvensfritt

Forslaget som skal behandles i Stortinget går lenger enn i andre europeiske land som har av­kriminalisert. Narkotika skal fortsatt være forbudt. Men det vil i praksis bli konsekvensfritt å kjøpe, bruke og ­besitte store doser narkotika.

LES OGSÅ: Generalsekretær i Actis: Et sjansespill med ungdommene våre

Flere fagmiljøer er kritiske til forslaget i sine høringssvar. De peker på kombinasjonen av høye brukerdoser og mangel på ressurser til forebygging. Folkehelseinstituttet mener at en ikke kan utelukke at narkotikabruken i befolkningen vil øke som følge av reformen.

Politiet fraråder

Politiets høringssvar er også verdt å merke seg. De skriver at de støtter rusreformens formål om å sikre bedre hjelp og oppfølging til personer med rusavhengighet. Derimot fraråder de avkriminalisering av narkotika på generell basis. «Politiet mener avkriminalisering vil gi risiko for økt bruk av narkotika i Norge. En generell avkriminalisering vil påvirke hele befolkningen, og ha konsekvenser for samfunnet som ikke er tilstrekkelig utredet» sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

I praksis er det nå KrF og Ap som avgjør om Norge får en kraftig liberalisert narkopolitikk. Liberaliseringen var Venstres store seier i regjeringsplattformen. KrF har sagt de vil støtte reformen på grunn av denne enigheten. Den senere tid har det imidlertid utviklet seg en praksis i regjeringspartiene der
enkeltpersoner følger sin overbevisning på Stortinget. Dette åpner for at representanter i andre partier kan gjør liknende vurderinger.

Vi håper derfor KrF og Ap nå sender et tydelig signal til unge mennesker: Vi snur ikke ryggen til og lar narkoliberalistene styre utviklingen.

LES OGSÅ: Sårbar ungdom trenger hjelp, ikke straff

LES OGSÅ: Kjell Ingolf Ropstad: Avkriminalisering av narkotika er et farlig signal

LES OGSÅ: Venstre ber KrF og Frp akseptere ny rusreform eller forlate regjeringen

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk