Politikk

– Farlig signal å sende

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad går kraftig imot avkriminalisering av narkotika som KrFU vurderer å vedta.

– Jeg mener det er et veldig farlig signal å sende. Det vil føre til mer rus, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad om avkriminalisering av narkotika.

Vårt Land skrev i tirsdagens avis at det ligger an til å bli kamp om ruspolitikk på KrFUs landsmøte i september. Det ligger tre forslag på bordet som alle vil trekke KrFs ungdomsparti i en mer rusliberal retning enn moderpartiet. Landsmøtet vil antageligvis ende opp med å vedta såkalt depenalisering (se faktaboks) eller avkriminalisering av narkotika, men et forslag om legalisering av alle narkotiske stoffer ligger også på bordet.

LES MER: Ber KrF skjerpe seg i ruspolitikken

Mer bruk

– All teori viser at det å legalisere, avkriminalisere eller øke tilgjengligheten, vil føre til mer bruk, sier Ropstad.

KrF-nestlederen understreker at han er opptatt av å gi rusmisbrukere alternativ straff som dømt behandling eller ruskontrakt. Samtidig er han redd for å ta fra politiet de virkemidlene som følger med at kjøp, bruk og besittelse av narkotika er kriminelt.

– Når man tar vekk det juridiske, er det ingen grunn for samfunnet å følge opp brukerne. Man vil miste et viktig verktøy for å gi dem oppfølging, sier Ropstad som også er justispolitisk talsperson for KrF på Stortinget.

LES MER: De unge har drevet frem rusrevolusjonen i norsk politikk

Normativ effekt

Ropstad mener også avkriminalisering av narkotika er et dårlig signal å sende.

– Jeg tror lover har en normativ effekt. Hvis man sier at det ikke er straffbart å bruke narkotika, sender man et signal til ungdom om at det ikke er farlig. Om narkotika forblir ulovlig, er det færre som vil bruke det. Så er det klart at avkriminalisering for kan bli et skritt videre mot legalisering, sier Ropstad.

– Er du bekymret for at både KrFU og KrF går i en mer rusliberal retning?

– Nei. KrFU må fatte vedtak de mener er fornuftige, og vi skal ta de debattene som kommer. Så skal jeg kjempe mot at Norge går lenger og lenger mot narkotikaliberalisering, sier Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk