Politikk

– Barn som går glipp av kultur, er ikke del av samme reise

Nyslått kulturminister Abid Raja tror egen bakgrunn blir nyttig i arbeidet med å tilgjengeliggjøre kultur for hele befolkningen.

– Om kultur skal være et demokratiprosjekt, er det viktig at det er mest mulig bredde og mangfold i deltakelsen. Dette har også Trine snakket mye om, og det blir viktig for meg å videre utvikle det arbeidet, sier Abid Raja.

Fredag ble stortingsrepresentant Abid Raja utnevnt til ny kultur- og likestillingsminister. Venstre-politikeren tar dermed over etter partifelle Trine Skei Grande.

– Vi trenger et mangfold av kulturuttrykk fordi det å gjøre kultur tilgjengelig for alle, er ekstremt viktig.

LES OGSÅ: Kultur-Norge om ny minister: – Abid Raja er en tydelig stemme i samfunnsdebatten

Lite kultur

Raja mener at det er viktig å forstå at mange barn i Norge har få kulturopplevelser, eller får sin første opplevelse litt oppe i årene.

– Hvis du som barn går glipp av disse felles kulturopplevelsene, er du ikke del av den samme reisen som andre deler av befolkningen er med på, og da blir det forskjeller.

Han snakker av egen erfaring, og tror nettopp han er godt tjent med det i sin nye jobb.

– Vi hadde verken bøker eller malerier hjemme. Å dra på teater var ikke noe noen snakket om engang, og min første kinotur var gjennom skolen da jeg var ti år. Vi var utenfor det repertoaret som fantes, og den erfaringen kan gjøre at jeg forstå viktigheten av at kulturtilbudet treffer større deler av befolkningen, for her er det en del å gå på.

– Du blir kalt et ubeskrevet blad i kulturpolitisk sammenheng. Hva skal du gjøre med det?

– Jeg skal bruke de neste dagene på å forstå departementet fra a til å. Selv om jeg ikke har vært en tydelig stemme på kulturfeltet, har jeg en sterk nysgjerrighet, og jeg er en storbruker av det repertoaret av kulturtilbud som finnes.

Blendahvitt

rapport om antisemittisme i osloskolen anne-britt gran, fagansvarlig for rapporten

– Han får en bratt læringskurve. Raja er et ubeskrevet blad for oss som holder på med kultur- og mediesektoren, jeg har aldri hørt han uttale seg om sektoren noen gang, sier Anne Britt-Gran, BI-professor ved Institutt for kommunikasjon og kultur.

Samtidig påpeker hun at siden likestillingsposten er en del av departementet, står Raja i en interessant posisjon.

– Han kan jo begynne i å likestille kultur- og mediesektoren, som på mange måter er en likestillingssinke både når det gjelder kvinner og folk med innvandrerbakgrunn. Sektoren er dominert av en blendahvit middelklasse. Som likestillingsminister, kan Raja gjøre en forskjell, men det blir ikke populært i sektoren, som selv ikke ønsker kvotering på noen områder.

Gran mener man må ta strukturelle grep, og påpeker at dersom man ønsker radikale likestillingsendringer, må man kvotere. Hun bemerker at kultursektoren ikke ønsker kvotering, med begrunnelsen om at det vil gå utover kvaliteten. Det gjenstår i så fall å se.

– Alt annet blir et plaster på såret. Dette handler ikke bare om hvem som leder institusjonene og står på scenen, men også om hvem som sitter i styrene, hvem som styrer pengesekkene, sitter i utvalgene i Kulturrådet osv. Og ikke nok med det; det er også den velutdannede, hvite middelklassen som bruker de institusjonene som får mest penger.

Et barometer

– Dette var godt tenkt, tenke jeg da jeg så utnevnelsen av Abid Raja som kultur- og likestillingsminister og Knut Aastad Bråten som hans statssekretær.

Ny bok: Etter ti år i Norge har Mona Ibrahim Ahmed fått endelig avslag på søknaden om statsborgerskap. Brev til Noreg er hennes svar. Skrevet i sammarbeid med Hilde Sandvik

Det sier Hilde Sandvik, forfatter og redaktør for det nordiske nettstedet Broen.xyz. Hun mener Raja ikke bare er et godt valg med tanke på hans sammensatte bakgrunn, men at han har vist seg å være opptatt av det nye Norge. Hun viser til at Raja jobbet for at stiftelsen Født fri fikk støtte over statsbudsjett.

– Dette er et av de mest interessante feltene du kan være på for øyeblikket. De store samfunns- og verdidebattene vi har i dag, er på mange måter kulturspørsmål. Kulturen er barometeret på hvor vi beveger oss, og det er Raja levende opptatt av.

LES OGSÅ:

---

Abid Raja

  • Ny kultur- og likestillingsminister.
  • Født 5. november 1975 i Oslo.
  • Sønn av spikerfabrikkarbeider Abdul Qayyum Raja (1937-) og husmor Akhtar Nasim (1949-)
  • Abid Raja har vært på Stortinget siden 2009.
  • Knut Aastad Bråten blir statssekretær i Kulturdepartementet. Han kommer fra stillingen som redaktør i tidsskriftet Syn og Segn.
  • Kultur- og likestillingsministeren har ansvar for kulturpolitikk, likestillings- og diskrimineringspolitikk, mediepolitikk, idrettspolitikk, spill- og lotterisaker, og koordinerer statlig politikk i forbindelse med frivillig sektor.

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk