Kultur

Kultur-Norge om ny minister: – Abid Raja er en tydelig stemme i samfunnsdebatten

Kultur-Norge om forventningene til Norges nye kultur- og likestillingsminister.

Fredag ble Abid Raja valgt til ny kultur- og likestillingsminister. I dette intervjuet understreker han viktigheten av kultur, og fortalte at «barn som går glipp av kultur, er ikke del av samme reise».

Her er reaksjoner og forventninger til en rekke representanter fra kulturlivet.

LES INTERVJUET: – Barn som går glipp av kultur, er ikke del av samme reise

Khalid Salimi, direktør Mela-festivalen

– Min forventning er at Abid Raja vil fortsette Trine Skei Grandes engasjement for fattigdomsbekjempelse. Å koble kunst og kultur i bekjempelse av fattigdom er en omfattende oppgave og det viktigste en kulturminister kan bidra til. Mange kjenner problemet, men ikke alle skjønner denne sammenhengen like godt som Raja.

Åshild Mathisen, partner i Try og tidligere Vårt Land-redaktør

Åshild Mathisen, partner i Try og tidligere Vårt Land-redaktør.

– Abid Rajas ekstreme klassereise har lært ham at kultur og frivillighet forebygger utenforskap. Han vet at barne- og ungdomskultur er en kilde til samfunnsbygging og integrering.

Med Frp ute av regjering er han mye friere til å kritisere dem han mener vil splitte og mistenkeliggjøre, og løfte samhold i et flerkulturelt samfunn. Sånn sett kan han revitalisere kulturfeltets omdømme ved å demonstrere at kultur ikke er et overskuddsfenomen, men en viktig motgift mot polarisering og ekkokamre.

Lars Petter Hagen, leder av Norsk Kulturråd

– Abid Raja er et spennende valg. Han har ikke profilert seg i kulturpolitikken, men er en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Mangfoldet og kvaliteten vi ser i det frie kulturlivet jeg representerer, er resultat av mange års vellykket kulturpolitikk. Å prioritere et mangfoldig og dristig kulturliv er avgjørende for å møte den skumle tendensen til at den felles, offentlige samtalen forvitrer.

Susanne Kaluza, daglig leder av Litteraturhuset

– Mitt inntrykk er at Abid Raja er et genuint engasjert menneske og politiker som brenner for menneskers frihet, sosial utjevning og integrering.

Jeg håper og tror han blir en statsråd som tør å ta tydelig grep og som ser hvor verdifull kulturen er for menneskers liv, for samfunnet vårt og for demokratiet.

Håkon Harket, forlegger i Press forlag

Håkon Harket, forlegger i Press forlag.

– Mest spennende hadde det vært om Abid Raja ble justisminister. Hans viljestyrke og egenrådighet gjør ham likevel til et spennende valg som kulturminister. Blir han i posten er den største utfordringen å legge til rette for nye finansieringskilder for kulturen. Selv etter flere år med borgerlig regjering er fortsatt staten den store forsørgeren av kulturen. Tilretteleggelse for stiftelser er en opplagt vei å gå. Jeg tror Abid Raja er opptatt av å sette spor etter seg.

Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet

Kristin Gunleiksrud Raaum leder av Kirkerådet.

– Forventningen er at kulturministeren vektlegger den enorme betydningen tros- og livssynssamfunn har i kulturlivet, og anerkjenner i hvor stor grad spesielt Den norske kirke bidrar til et levende kulturliv i lokalsamfunn over hele landet. Jeg håper en kulturminister med et engasjement også for tros- og livssynspolitikk er tydelig på hvor viktig disse bidragene er for kulturlivet.

Gro Bergrabb, domkantor og bispedømmerådsmedlem

– Jeg tror ikke dette medfører noen stor endring for kulturfeltet, i og med at den nye ministeren også kommer fra Venstre. Det er gledelig at kulturministerposten fortsatt vil bekles av en rutinert politiker som man må kunne forvente har betydelig gjennomslag i regjeringen. I tillegg er Raja en spennende og fargerik politiker jeg har positive forventninger til.

Cathrine Sandnes, forlagsredaktør i J. M. Stenersens forlag

Cathrine Sandnes, forlagsredaktør i J. M. Stenersens forlag.

– Abid Raja kommer til å bli en entusiastisk kulturminister som har et svært godt utgangspunkt for å forstå betydningen av tilgang på kultur og idrett, uansett bakgrunn og inntekt. Jeg håper han viderefører forgjengerens sterke engasjement for norsk litteratur og språk, og at han tar med seg viljen til å ta opp vesentlige spørsmål som skapte dialogmøtene hans for noen år siden. Og så håper jeg han vil lytte til den solide kompetansen som finnes i departementet og i kulturlivet for å forstå hvordan systemene og støtteordningene henger sammen, slik at han får en god forståelse av at han skal styre et felt hvor man får ekstremt mye kultur, av oppsiktsvekkende høy kvalitet, for pengene.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur