Politikk

Ap: – Røe Isaksen finner holdningene han advarer mot i regjering

MUSLIMHAT: Ap og SV mener Røe Isaksens utspill om muslimhat er hult. Han trenger ikke se lenger enn egen regjering for å finne holdningene han kritiserer, mener Ap.

– Det er bra at Torbjørn Røe Isaksen ønsker å sette en stopper for ekstremisme og muslimhets, men det fremstår ganske hult. Han behøver bare å se seg rundt regjeringsbordet for å finne de holdningene han advarer mot, sier Aps Åsmund Aukrust.

Torsdag gikk Torbjørn Røe Isaksen ut i Vårt Land og advarte mot økende muslimhat i samfunnet. Han fastslo at det er en sikkerhetstrussel.

GJESTEKOMMENTAR: «Jeg har venner som ikke tør fortelle at de er muslimer»

– Må ta ansvar

SVs Marian Hussein er glad for at Torbjørn Røe Isaksen erkjenner at dette er et problem i samfunnet, men mener det ikke henger sammen med regjeringens statsstøtte til Human Rights Service (HRS). Også Ap trekker fram dette:

– Regjeringen lar Frp få den seieren hvert år. Det er en organisasjon som driver trakasserende kampanjer mot muslimer i Norge. Hvis Høyre ønsker å sette en stopper for muslimhat, som er bra, så må de evne å sette ned foten overfor sine nærmeste venner i regjering også, sier Aukrust.

LES OGSÅ: Rapport: Israel har nesten like lite religionsfrihet som Iran

Hussein og SV ber Røe Isaksen ta ansvar i egne rekker:

– Mange minoriteter har etterlyst det anstendige Høyre i samtaler om muslimer og innvandring. Jeg håper han blir den stemmen i regjering framover, som går ut og er tydelig og prinsipiell etter dette utspillet – at det forplikter, og ikke slutter her.

Justisminister-utspill

Hussein og Aukrust peker spesielt på utspill fra de tidligere justisministerne Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug.

– Han har uttalt at vi ikke bør imot innvandrere fra muslimske land. Jeg tror ikke alle forstår hvor farlig det tankegodset er, om noen skal nektes asyl basert på deres religion, sier Hussein.

– Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg var en konspirasjonsteori. Selv da var Erna Solberg villig til å sette egen regjering i spill for henne. Per Willy Amundsen ville gi politisk asyl til en farlig, britisk høyreekstremist. Dette er ikke drøye påstander, det er langt utenfor hva en skal kunne forvente av folk i regjering eller som har vært landets justisminister, sier Aukrust.

Listhaug: Stemmer ikke

Amundsen bryr seg lite om kritikken.

– Jeg registrerer at Aukrust gjerne gir asyl til islamister, men vil nekte det til de han definerer som såkalt «høyreekstreme». Anklagene fra Hussain er usammenhengende, islam er ingen rase. Jeg kommer aldri til å be om unnskyldning for at jeg vil ta vare på norske verdier, kultur, tradisjoner og levesett - som er formet gjennom tusen år med kristendom.

LES OGSÅ: HRS og Resett slår tilbake mot Torbjørn Røe Isaksen

Listhaug kaller det løgnaktige og grove beskyldninger.

– I en sak som for lengst er avgjort, kommer fortsatt Ap-politikere som Aukrust med løgn og beskyldninger om at jeg støttet hatefulle konspirasjonsteorier. Dette stemmer overhodet ikke. Facebook-innlegget burde ikke vært publisert, og det er senere blitt slettet. Jeg har også beklaget for at dette såret folk som Aukrust, sier hun, og legger til:

– Men å hevde at dette var hat eller konspirasjoner er langt på villspor, sier hun. Listhaug reagerer på at Ap-politikere fortsatt tar opp saken, og at å stemple uttalelser som rasistiske og hatefulle skaper avmakt.

– Det er nødvendig å diskutere uakseptable sider ved islam. Tvangsekteskap, jødehat, sosial kontroll som spesielt går utover jenter er eksempler på ukultur som dessverre også har fulgt med på lasset til Norge blant noen muslimer. Denne ukulturen må vi få en slutt på, men da må også Ap-politikere begynne å diskutere disse problemene. Nå er de mest opptatt av å bruke tiden sin på å stemple politikere som faktisk tør å ta disse debattene.

Avsporing

Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen Helgheim mener det er helt feilslått å kalle utspill fra Frp muslimhat. Han mener hele debatten er en avsporing.

– Når islamsk fundamentalisme er den største sikkerhetstrusselen i Norge er det virkelig relevant med islamkritikk og en åpen, fri debatt med stor takhøyde om det. Mange vil avslå den debatten og kalle det islamhat. Det er en avsporing, sier Helgheim.

LES OGSÅ: – Viser at Høyre er blottet for høyrepopulisme

Han tror mange er bekymret for synet på kvinner og homofile, og ekstreme reaksjoner på blasfemiske uttalelser i muslimske land. Han viser til at det har vært muslimske predikanter på besøk i Norge som rett ut sier det er et mål å islamisere Europa. Likevel gir han Røe Isaksen rett i noe:

– At folk går rundt og tror at alle muslimer er sånn, og at islam er én retning, det er feil. Og det er det nok noen som hadde hatt godt av å få en bevisstgjøring på, at sånn er det virkelig ikke, sier han.

Vanskelig å forstå

Røe Isaksen skriver at muslimhat er en sikkerhetstrussel som bør bekjempes av egnede organer på linje med annen ekstremisme. Er du enig i det?

– Jeg vet ikke helt hva han har fått over seg, når han går ut med dette. Det virker som islamkritikk er det han er veldig redd for nå. Vi er enige om at alle muslimer ikke er like, og vi skal være nyanserte. Men det store problemet er muslimsk fundamentalisme, sier Helgheim, som viser til PSTs trusselvurderinger.

Helgheim reagerer på forslagene om å frata HRS statsstøtten.

– Jeg er ikke i nærheten av enig med HRS i alt de gjør, det skulle bare mangle. Men jeg er totalt uenig med nesten alle andre organisasjoner i det de sier uten at jeg foreslår å ta fra dem støtten.

LES OGSÅ: Frp frykter økt islam-støtte

Torbjørn Røe Isaksen sier til Vårt Land at han ikke har noe behov for å kommentere enkelthetene i Åsmund Aukrusts kritikk utover følgende generelle kommentar:

– Regjeringen har vært opptatt av å bekjempe hatefulle ytringer lenge og over flere år. Vi kommer til å fortsette med det. Dette er en diskusjon hvor et samlet politisk Norge kan sette, og har satt, noen grensestolper.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk