Politikk

Abort-opprørerne i Ap tror på seier senere

Ap lar dagens abortlov være urørt, men kvinnene som gjorde opprør for 18-ukers grense er overbevist om at de vil vinne frem senere.

Arbeiderpartiets landsmøte 2019. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og Hadia Tajik.

Etter drama i salen og på bakrom og advarsler fra både Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland, ble Aps abortopprørere til slutt stemt ned.

Aps vedtak i abortsaken lar dagens lov ligge, men åpner for å vurdere en kritisk gjennomgang av dagens nemndsystem og eventuelt endre det.

LES OGSÅ: Ap-landsmøtet stemte nei til å endre abortloven

– Viktig å slå ring om abortloven

Overfor Vårt Land uttrykker Støre lettelse etter seieren:

– Det var viktig å få landsmøtet til å slå ring om abortloven. Jeg har mange ganger siden i høst understreket at det er en lov som fungerer godt, som samler, har lavt konfliktnivå og som gjør de riktige avveiningene. Det har lenge vært ulike syn på tidsgrensen for selvbestemmelse. Men jeg er glad for at landsmøtet så tydelig sto ved det som er dagens gode balanse.

– Men er du sikker på at det blir ro i Ap nå, abortdebatten er jo i full gang?

– Jeg er trygg på at vi har ro rundt dette. Men at det er en debatt om hvordan nemndene virker, det synes jeg er helt betimelig. Det er ombudsmannsrollen et parti må ha, svarer Støre.

LES OGSÅ: Støre trakk inn Hareide-forslag i sterkt abort-varsko

Dramatiske dager

Presset for å få Ap til å utvide dagens selvbestemmelse fra 12 til 18 uker kom fra AUF og enkelte fylkesårsmøter. Forslagene derfra ble uunngåelige for landsmøtet å ta stilling til. På bakrommet i redaksjonskomiteen ble det jobbet knallhardt for kompromiss, men kampvotering i åpen sal var etter hvert ikke til å unngå.

Tilhengerne av å skrote abortnemnder og innføre 18-ukers grense, fikk drahjelp av helsetalskvinne Ingvild Kjerkols tydelige ja i pressen underveis i landsmøtet. Dramaet økte da Ap-leder Støre så seg nødt til å legge tyngden sin inn med en tydelig advarsel mot å røre loven nå.

BERIT AALBORG: «Støre får 'tåkefyrste'-kritikk, men hans største mulighet er å dyrke sitt sanne jeg»

Gro ropte varsko

Svært kort tid før votering, kom plutselig Aps forkjemper for dagens lov fremfor noen – Gro Harlem Brundtland – med varsko mot lovendring nå i et VG-intervju:

– La oss gå varsomt frem, så vi ikke skaper grunnlag for at de som allerede har angrepet en lov det er bred oppslutning om, kan sende en bredside mot oss om politisk uansvarlighet, advarte hun.

Flertallet for ikke å snu Aps linje alt nå, ble til slutt svært tydelig. Godt under en tredjedel av delegatene utgjorde fløyen som stemte for forslaget som krevde utredning av en slutt på dagens abortnemnder. Dersom dette skulle gjennomføres, ville det bety en utvidelse av retten til selvbestemt abort fram til uke 18.

LES OGSÅ: Mener Erna og KrF startet «krigen» om abortloven

Mener Ap er i bevegelse

Selv om mindretallets forslag ikke nådde fram, har de tro på at Ap ved en annen korsvei vil endre politikk på feltet. De mener det er tydelig bevegelse i partiet i den retning.

På talerstolen var Bergensordfører Marte Mjøs Persen den som forsvarte mindretallet før avstemningen. Hun har endret syn og peker på KrF og Kjell Ingolf Ropstads ord som avgjørende:

– For meg ble denne debatten nesten personlig når Ropstad kommer med «klarer du én, så klarer du to». Det er fordi jeg har trillinger. Det er høyrisikosvangerskap, hvor du er nødt til å vurdere veldig nøye hva du skal gjøre. Det at noen andre enn kvinner selv skal ta den avgjørelsen – som både handler om eget liv, egen helse, sine ungers helse og liv – har jeg kommet til at er helt feil, sier hun.

– Har du noe håp om at Ap vil endre politikk senere?

– Ja. Det har jeg selvfølgelig. Også for meg har dette vært en prosess.

LES OGSÅ: – Jeg vil ha det klinkende klart at det ikke er KrF som skal ha skylden

Støre: Tar kampen igjen om nødvendig

Neste korsvei for Ap kan bli behandlingen av nytt stortingsprogram om to år. Da kan det igjen oppstå press for utvidelse til 18-uker.

– Vil du da ta samme kampen igjen, Støre?

– Jeg tror vedtaket nå er et tydelig tegn på stemningen i partiet. I en programprosess er det jo lov å komme med ulike innspill. Men de som gjør det, må regne med at jeg vil møte dem med omtrent samme argumentasjon som i dag, svarer Ap-lederen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk