– Jeg skal være ærlig med dere. Nå snakker jeg som partileder og tidligere helseminister. Jeg er imot å endre abortloven, sa Jonas Gahr Støre da han oppsummerte landsmøtets debatt.

Dermed brukte han sin autoritet som leder for å stoppe det økende abortopprøret under helgens landsmøte. Samme morgen hadde nemlig partiets helsetalskvinne Ingvild Kjerkol gjennom pressen tatt til orde for å skrote abortnemndene og innføre selvbestemmelse fram til uke 18.

LES OGSÅ: Mener Erna og KrF startet «krigen» om abortloven

Støre: – Dagens abortlov fungerer

– Dagens abortlov fungerer. Aborttallene går ned. Inntil i høst var det et lavt konfliktnivå om abortloven, som Gro og andre var med på å forhandle frem. En av de store tingene med loven var at det var lavt konfliktnivå. For kvinner som står i den situasjonen, er det en ekstra belastning at det er stort konfliktnivå i samfunnet, sa Støre til delegatene.

Dermed gjorde han som forgjenger Jens Stoltenberg. I 2005 måtte Stoltenberg selv kaste seg inn i debatten – like før avstemning – for å stoppe 16-ukers grense. Stoltenberg vant med et nødskrik.

Flere forslag om å skrote nemnder og innføre 18-ukers grense ligger til behandling i landsmøtets viktige redaksjonskomité. Den ledes av samme Kjerkol. Og fra talerstolen har det vært flere engasjerte og tydelige innlegg om at Ap bør skifte syn denne helgen. Lørdag ettermiddag blir det klart om det blir et tøft avstemningsdrama om saken.

Trakk inn enighet med KrF-Hareide

Støre overrasket forsamlingen med å trekke inn KrF-leder Knut Arild Hareide i advarselen. Mens KrFs retningstrid pågikk, var de to nemlig forent om en rekke forslagspunkter for å få ned dagens aborttall.

– Poenget som Knut Arild Hareide og jeg hadde – vi var jo uenige i abortspørsmålet – var at det viktigste vi kunne gjøre for å få ned aborttallene, var ikke å tukle med abortloven. Men det er derimot å sørge for færre uønskede svangerskap: Bedre skolehelsetjeneste, bedre prevensjon, bedre opplysning, sa Støre.

LES OGSÅ: Kjerkol sa nei til å utvide fri abort i mars, nå har Ap-toppen snudd

Et stabilt abort-syn

Men tidspunktet for å endre Aps abortsyn er ifølge Støre slett ikke nå:

– Jeg vil advare mot at vi kaster inn en så viktig sak for norske kvinner – og jeg har lyst til å si for menn – i et hektisk landsmøte, sa han.

Støre poengterte at Ap gikk tydelig ut da Erna Solberg «opptrådte uansvarlig» da hun «i en bisetning sa at vi kan diskutere 2c». Slik ville hun endre abortloven.

– Jeg skal ikke trekke sammenligninger til oss, men dette bare viser hvor viktig det er med stabilitet i en slik sak.

LES OGSÅ: Slik inntar verdistridene Ap - igjen og igjen

«Men vi må være kritiske»

Støre fikk tidvis applaus, men den var ikke overdøvende. Han forsøkte å komme uroen i egne rekker i møte.

– Jeg skjønner at noen stiller spørsmål ved om hvordan abortnemndene fungerer og de historiene om hvordan de kan legge vekt på ulike ting. Jeg har besøkt mange som jobber i slike nemnder. De forteller hvor viktige de er for å gi råd og støtte ved den avgjørelsen kvinnen skal ta. Og de aller fleste får innvilget abort etter uke 12, og hvis det er komplikasjon.

Han oppfordret partiet til alltid å være kritiske mot hvordan systemene fungerer. Det gjelder både Nav og lovparagrafer.

– At Ap vurderer slike erfaringer, er jeg for. Men Ap bør se alvoret i denne saken. Vi står ved dagens lov. Forøvrig står dette tydelig i partiprogrammet, poengterte Støre.

LES OGSÅ: – Jeg er muslim og jeg tror på Gud