Nyheter

– Jeg vil ha det klinkende klart at det ikke er KrF som skal ha skylden

KrFs Olaug Bollestad er langt fra fornøyd med at Aps helsepolitiske talsperson nå ønsker 18 ukers fri abort.

– Aps nye uttalelse er både overraskende og urovekkende. Det er også et paradoks med tanke på at de senest i høst foreslo 12 uker. Ønsket om 18 ukers fri abort er en radikal endring, sier Bollestad til Vårt Land.

– Jeg mener det er utrolig liberaliserende, legger KrFs leder til.

For det er en ny linje fra Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol. I dag ble det klart at hun vil ta opp kampen for å avvikle abortnemndene og innføre selvbestemt abort fram til uke 18.

Misliker å få skyld

Kjerkol sier til Vårt Land at hun mener vi må ha en politikk hvor et så vanskelig spørsmål som abort ikke blir avgjort i nemnd.

– For meg har dette vært en prosess. Jeg har tenkt at abortloven er et finstemt kompromiss som Erna Solberg opphevet da hun sa man kunne forhandle om abortloven. Det gjorde det legitimt å forhandle om loven.

Med det legger Kjerkol skylden over på Høyre og KrF som startet abortdebatten i høst. Uttalelsen faller ikke i smak hos KrFs Bollestad.

– Det er fullstendig feil å skylde på KrF når debatten i høst ikke handlet om selvbestemt abort. Den handlet kun om paragraf 2c og tvillingabort. Debatten om selvbestemt abort har vart lenge, og jeg vil ha det klinkende klart at det ikke er KrF som skal ha skylden, sier Bollestad bestemt.

– Kan KrF bli «medskyldig» i at selvbestemt abort blir utvidet?

– Nei, fordi det ikke handlet om selvbestemt. Det handlet om tvillingabort og paragraf 2c.

LES MER: Ny abortdebatt i KrF - ønsker avklaring om selvbestemmelse

Sterk reaksjon

Bollestad kaller Ap-Kjerkols forslag for «urovekkende» og «et brudd på rettsvern for barnet i mors mage».

– Det er helt klart et skille på hvordan Ap og KrF ser på rettsvern for barnet i mors mage. KrF er opptatt av grunnleggende menneskeverd, og rettsvern av barn. En slik praksis vil svekke rettsvernet, sier hun.

KrF-ministeren mener at Aps forslag er et paradoks og at 18 ukers fri abort er altfor liberaliserende.

– Med dagens medisin kan leger redde et barn ved en komplikasjon i svangerskapet så tidlig som i uke 22, slår Bollestad fast.

LES MER: To av fem med ekstrem svangerskapskvalme har vurdert abort

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter