Politikk

– Jeg vil ikke gi noe som helst til KrF i en regjeringsavtale

Frps stortingsgruppe er rasende etter at KrF sikret flertall i stortingssalen for å fjerne Frps tidligere taxfreeseier samtidig som partiene forhandlet om statsbudsjettet.

– Dette viser at de ikke har demokratisk sinnelag i KrF. Det er noe vi må ta lærdom av. Dette handler rett og slett om vanlig dannelse i politikken, forståelse for hvordan ting fungerer. KrF opptrer og taler med to tunger. Det er veldig, veldig skuffende, sier Christian Tybring-Gjedde til Vårt Land.

Tirsdag kveld landet regjeringen og KrF sin budsjettavtale. Men det som skulle bli en firepartimarkering av budsjettriumf ble overskygget av «opprør» i Frps stortingsgruppe.

LES OGSÅ: Historisk barneløft overskygget av budsjettraseri i Frp

KrF-manøver skapte Frp-opprør

For mens Kjell Ingolf Ropstad var i sluttspurten av forhandlingene med regjeringen sikret Olaug Bollestad flertall i stortingssalen for et forslag fra Ap om å skrote en av Frps seire fra 2014 – utvidelse av taxfree-kvoten.

Ifølge Dagbladet var Frps stortingsgruppe rasende og nær å stemme ned hele budsjettavtalen – avstemningen der endte 12-9.

– Samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre, sier Siv Jensen til NTB onsdag.

KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad skal ikke ha vært klar over hva nestlederkollegaen gjorde i stortingssalen mens forhandlingene pågikk.

– Jeg har jo forståelse for at Frp har hatt en krevende høst. Samtidig går vi inn i sonderinger med et stort trykk for å få gode gjennomslag. Det vil også Frp få, sa Ropstad til Vårt Land da budsjettavtalen var klar tirsdag kveld.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har derimot fått nok.

– Jeg har fått mer enn nok av KrF. Både hvordan de opptrer og omtaler medmennesker.

Bollestads manøver topper en høst der KrF-ere har snakket ned Frp over en lav list, mener Tybring-Gjedde.

– De har kalt Frps folkevalgte og velgere for dårligere mennesker som bidrar til et kaldere samfunn og et sorteringssamfunn. Det er en veldig dramatisk beskyldning å slenge mot andre mennesker og veldig fjerne fra min barnetro.

LES OGSÅ: Ap får KrF med på å korke Siv Jensens taxfree-kvote

Ikke villig til å gi noe som helst i forhandlinger

– Får taxfree-støtten konsekvenser for regjeringssonderingene og eventuelt samliv i regjering?

– Begeret er helt fullt for min del. Jeg vil ikke gi noe som helst. Veldig mye fra budsjettavtalen skal reverseres i en regjeringsavtale hvis det skal være aktuelt å sitte i regjering med KrF.

Tybgring-Gjedde er nemlig enda mer opprørt over gjennomslagene KrF har fått i budsjettavtalen enn over støtten til Aps forslag i Stortinget.

– De prioriterer penger til sine sosialistiske venneorganisasjoner i budsjettet. For eksempel Melahuset og Leger mot atomvåpen. For mange er dette destruktive organisasjoner, som ikke bringer norsk kultur videre. Nå får slike aktører penger til å bygge ned det vi har bygget opp gjennom generasjoner – den humanistiske kulturarven, ytringsfrihet, likevred mellom mennesker. Det var Kjell Ingolf Ropstad som ba om støtte til organisasjoner som Antirasistisk Senter, som nå får tre millioner ekstra. Samtidig har de vanskelig for å godta 500.000 til Human Rights Service i budsjettet. Jeg er fed up. De opptrer så uredelig.

Frp-politikeren er også kritisk til at støtten til muslimske trossamfunn «øker med mange titalls millioner».

– De bygger på et helt annet grunnsyn. KrF synes bare kristelige i navnet. Jeg ser ikke så mye av den kristne kulturarven hos dem.

LES OGSÅ: Slik landet KrFs hjertesaker i budsjettet

«Radikale miljøer»

Er dette utbredte syn i Frps stortingsgruppe?

Veldig mange i Frp føler at de har strukket seg lenger enn langt, både da Venstre kom inn i regjeringen og når KrF nå er på vei inn.

Tybgring Gjedde mener KrF forsøker å hente nye velgergrupper «i radikale miljøer».

De valgte jo dere da?

Ja, men jeg oppfatter det som at Ropstad forsvarer fremgangsmåten de hadde i Stortinget på tirsdag.

– Det høres ikke ut som at du har stemt for denne budsjettavtalen?

– Jeg er fed up med KrF. Du får tolke det som du vil.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk