Politikk

Spiller ballen 
til Støre

Det er overraskende at Erna Solberg gir Jonas Gahr Støre nøkkelrollen for å skape enighet og flertall i asylpolitikken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug tirsdag presenterte innstramninger i norsk asylpolitikk, slo hun fast at regjeringen la fram forslag til Europas strengeste asylpolitikk. Dermed er det tydelig at Frp er regjeringspartiet som definerer regjeringens posisjon. Aps leder Jonas Gahr Støre kvitterte med å slå fast at asylpolitikken ligger til høyre for Høyre.

Venstre og KrF

Regjeringens to samarbeidspartier Venstre og KrF var skuffet over at deres innspill i liten grad var bakt inn i regjeringens forslag. Hverken når det gjelder midlertidig oppholdstillatelse, familiegjenforening eller en sikkerhet for at alle forslagene ligger innenfor folkeretten og internasjonale avtaler. Venstres Trine Skei Grande sa rett ut at forslaget er en provokasjon. KrFs fungerende parlamentariske leder Hans Olav Syversen var mer forsiktig i ordbruken. Men også han slo fast at forslaget må endres mye før KrF kan gi sin støtte.

Regjeringen Solberg er blitt kjent for at de sjelden legger fram forslag der hensyn til samarbeidspartnere er tatt med. Dermed må forhandlinger skje i etterkant. Dette fører til et høyt konfliktnivå, og stor avstand mellom regjering og støttepartier.

LES OGSÅ: Møter het asylkrangel hele våren

Frps markeringsbehov

Den viktigste grunnen til at regjeringen Solberg velger konfliktlinjen, er trolig at Frp har behov for å flagge sine primære standpunkter, før et eventuelt kompromiss. Dermed slipper Frp å bli utydelig i innvandrings- og asylpolitikken.

I fjor høst var uroen rundt flyktningtilstrømningen så stor at Frp fikk gehør for sine forslag.

Nå har imidlertid det første sjokket over flyktningstrømmen lagt seg. Vel så viktig er det at høstens stramme asylforlik har fått sin virkning. Dermed har Norge en lavere asyltilstrømning enn på mange år. Dessuten har flere av partiene som bidro til høstens forlik begynt å kjenne på ubehaget: Norge framstår som et av Europas strengeste land, som blir kritisert av FN for mulige brudd på asylinstituttet og menneskerettigheter.

LES OGSÅ: – Nødvendig innstramming av asylpolitikken

Solberg og Støre

Det kanskje mest fascinerende med tirsdagens politiske drama er at statsminister Erna Solberg så tydelig spiller innvandringsballen over på Ap-leder Jonas Gahr Støres banehalvdel. Mens Solberg lar Sylvi Listhaug og Frp definere regjeringens asylpolitikk sterkere enn Høyre, blir avstanden til Venstre og KrF større enn nødvendig.

Hadde Høyre i større grad preget asylpolitikken med sitt ønske om å følge internasjonale avtaler og sin dempede retorikk, ville det vært mulig for Solberg å framstå som en brobygger mellom Frp og sentrum. Men slik regjeringen nå har stilt seg, er denne muligheten spilt over til Ap og Jonas Gahr Støre. Nå er det han som framstår som det mulige kompromisset mellom sentrum og Frp.

Med mindre Erna Solberg gjør noe dramatisk, vil det heller ikke bli en asylavtale uten at Støre og Ap spille en sentral rolle. Dette kan komme til å skje, til tross for at avstanden mellom Høyre og Ap er relativt liten i asyl- og innvandringspolitikken.

Så er det bare å undres over at Erna Solberg ikke tar større eierskap til asylfeltet. Med den trygge landsmoderrollen hun etter hver har fått, kunne hun gjort dette med ro og verdighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk