Politikk

Venstre sender kontantstøtten på skraphaugen

Et partiutvalg med Abid Raja i spissen gir kontantstøtten nådestøtet i Venstre. I stedet rydder de frem helt ny barne- og oppvekstpolitikk.

Venstretopper har tidligere servert noen forhåndsvarsler, men nå blir det «over og ut»:

Foran landsmøtet om to uker fremmer Abid Raja og oppvekstutvalget helt ny barne- og familiepolitikk for det liberale partiet. Der er kontantstøtten skrotet.

– Det er i det hele tatt bare gode grunner til å fjerne denne støtteordningen. Staten skal ikke bidra til private pengebidra, sier stortingsrepresentant Raja.

Han er også nestleder i partiets programkomité. Og etter at landsmøtet 15-17. april har avklart partiets nye oppvekstpolitikk, vil kontantstøtten i praksis også være skrotet fra det partiprogrammet.

Eneste snev av kontantstøtte Venstre fremover vil godta, er ordningen som også SV sluker: «Ventestøtte» til foreldre som ikke har fått tilbud om barnehageplass.

– Men i praksis er altså kontantstøtten da borte, forklarer Raja.

LES OGSÅ: Erna med sterkt forsvar for kontantstøtten

Fra «de rikeste»

Utvalget la siste hånd på arbeidet torsdag – og rydder også i barnetrygden. Venstre vil nemlig «ta fra de rike»: Barnetrygden skal halveres for dem med høy inntekt – men være som nå for dem som har lav inntekt.

– Lavinntektsfamilier skal ennå få barnetrygd. Men det finnes eksempler der personer med husstandsinntekt over en million sparer støtten til bil eller andre graver. Disse mottakerne er slett ikke ressurssvake.

Raja forsikrer at de pengene som det offentlige sparer ved å endre barnetrygden ikke «skal havne i kassa for skattelette til de rikeste».

LES OGSÅ: Støtten til kontantstøtten smuldrer opp

Storsatsing på SFO

De skal nemlig brukes i stort monn på et annet fundament i partiets nye oppvekstpolitikk: Et delvis gratis SFO.

• SFO skal utvides fra 1-4. til 1-7. trinn – altså for hele barnetrinnet. Både aktiviteter og leksehjelp skal ha plass.

• For lavinntektsfamiliene skal ordningen være gratis.

– Vi vet at det er 25 prosent som ikke bruker SFO, fordi ordningen koster dem så fryktelig mye. Venstre vil heller ha sosial mobilitet gjennom SFO enn å bruke midlene på en kontantstøtte som holder kvinner og barn hjemme. Spesielt innvandrerkvinner burde vært bedre integrert, forklarer Raja.

Kontantstøttens farlige liv

Gjennom Venstres støttepartirolle og kompaniskap med KrF kan landsmøtevedtaket om to uker ha ringvirkninger for kontantstøttens videre liv i norske statsbudsjett:

• Vedtaket kan gi medvind for et Høyre-utvalg. Det anbefaler slutt på en kontantstøtte, som blant annet Erna Solberg vil beholde.

• Det kan skape mer klisterføre KrF, som i praksis er eneste gjenværende parti med tydelig kontantstøtteprofil.

– Venstre er et liberalt parti, men er det noe liberalt i å frata familier valgfrihet?

– Kontantstøtten handler ikke bare om valgfrihet. Den bidrar til å holde barn og kvinner hjemme. Særlig innvandrerkvinner rammers sterkt. Dessuten er ikke kontantstøtte målrettet ressursbruk, svarer Raja, som poengterer:

– I dårlige tider må vi bruke penger mer målrettet. Å pøse ut midler til alle kanter i oppvekstpolitikken er ikke lenger veien å gå.

LES OGSÅ: KrF vil gjøre om kontantstøtten og barnetrygden

Noe annet i Sponheims tid

I Venstre var tonen en ganske annen i 2009. Da tok daværende Venstre-leder Lars Sponheim kontantstøtten sterkt i forsvar i landsmøtetalen sin:

«Hvorfor ikke la de få som bruker denne ordningen få ha dette alternativet? Det er i alle fall feil å bruke saken i integreringsdebatten».

Under samme møte gikk også nestleder Trine Skei Grande på talerstolen i en redningsaksjon for ja til kontantstøtte i partiprogrammet:

– Folk må få lov til å velge sine egne liv. Vi må ikke ta fra dem denne muligheten til valgfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk