Politikk

Hyllet Helse-Høies ryggrad i reservasjonsstriden

Liberalist og reservasjonsmotstander roste helseministerens innsats i rød storm.

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) har selv vært motstander av reservasjonsordningen, men likevel gått i krigen for partiet mot Ap og SVs angrep.

LES MER: Erna tror på klimaløsning

Rak. I et innlegg under landsmøtet på Gardermoen sa hun at hun var lettet over at den hete reservasjonsstriden var over. Men gikk raskt over til å rose helseminister Bent Høie:

– Jeg har sett denne mannen stå med rak rygg. Han sto under angrep da Ap ikke hadde anstendighet nok til å innrømme at deres tidligere forsøk på å rydde opp i reservasjonssaken hadde vært mislykket, sa Lunde.

LES MER: Høyre klappet heftig for Frp

Vampus. Hun er også kjent som bloggeren Vampus, liberalist og feminist.

– Man må beundre en som klarte å stå rolig og sindig da det kom kritikk fra SV. Partiet som selv i regjering – uten reservasjoner – godtok å sende jagerfly til Libya, videreføre kontantstøtten, strammet inn asylpolitikken og åpnet nye områder for oljeutvinning, sa Lunde

Ap-refs. Dessuten mente hun det hadde vært «selsomt å se Ap strekke ut hånden til våre venner i KrF» for så å hamre løs på deres menneskesyn og verdier.

– Det håper jeg de husker, la hun til.

To dager før landsmøtet fant Høyre og KrF frem til en løsning på reservasjonsflokene.

LES SAKEN HER: Lanserer opplegg­ for enda mer reservasjon

Da ble partiene enige om at det ikke skulle innføres noen reservasjonsadgang for fastleger. I stedet skulle abortsøkende kontakte sykehus direkte – og dermed trenger man ingen henvisning å reservere seg fra.

KrF-ros. Dessuten skal regjeringen utrede et opplegg for samvittighetsfrihet – også i andre yrker enn helsesektoren.

«Vampus» fant derfor grunn til å rose KrF-lederen også. Hun syntes det var bra at både Knut Arild Hareide og Bent Høie la prestisje til side.

– Det krever også sin mann å se på ny løsninger. Begge to har lyttet til interne og eksterne hensyn, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk