Politikk

De Grønne vil ikke slukke cannabis-røyken

Stort flertall ville ikke røre liberalt hasj-punkt i programmet.

Fylkeslaget til Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Akershus vant ikke frem. Et stort flertall på landsmøtet ville ikke hurtigbehandle forslaget deres om å endre partiprogrammets omstridte cannabis-punkt.

– Saklig sett er nok mange på møtet her enige med oss. Men flertallet syntes nok det ble problematisk å endre et partiprogram utenom tur, sier Øyvind Solum.

Stats-hasj. Dermed blir følgende formulering i MDGs program stående: «Utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og starte et forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis/marihuana».

Skadefrykt. Solum er nestleder i Akershus MDG og tok opp saken i en sesjon på møtet. Solum og fylkeskollegene skrev i forslaget om programendring at hasj-omtalen hadde skadet MDG i valgkampen:

«Punktet ble løftet frem av SV på det tidspunktet MDG lå over sperregrensen. Hvis dette hadde blitt resultatet, ville vi kommet inn med minst 7 mandater på Stortinget».

Sperregrensen. Flere fylkestopper som Vårt Land har snakket med under landsmøtet deler langt på vei denne beskrivelsen fra Akershus-laget. De tror kampen for å passere sperregrensen ble spolert av negativ narkoomtale.

– Vi synes det var helt nødvendig å reise saken her på møtet. Det har vært så mye misnøye og vi mener fjorårets vedtak ikke var godt nok gjennomarbeidet, forklarer Øyvind Solum.

Hansson-varsko. Fra talerstolen advarte stortingsrepresentant Rasmus Hansson mot å gjøre programendringer utenom tur. Et program er en kontrakt med velgerne. Et stort flertall støttet Hanssons varsko.

– Dermed kan dere få pes om hasj fra konkurrenter, også i neste års kommunevalgkamp, Solum?

– Det må vi da tåle. Men nå kan vi fortelle at vi har forsøkt å snu vedtaket og at mange her på landsmøtet var enige med oss, svarer Solum.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk