Klima

KrF tar klimagrep - vil strupe nye oljelisenser

KrF skjerper klimagrep i nytt program og vil sette bom for nye oljelisenser der det ikke er utvinning fra før. Varsler «sluttfase» for olje.

Jessheim 20200125. 
Sentralstyremedlem Erik Lunde under KrF sin landskonferanse på Quality Airport Hotel Gardermoen lørdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

I et programkapittel Vårt Land har fått tilgang til, lanserer KrF nye og høyere mål i klimakampen: Norske utslipp skal reduseres med minst 55 prosent innen 2030. Det er et litt høyere mål enn regjeringens eget. Dessuten skal utslippene reduseres til netto null i 2050.

– Forslaget innebærer en kraftig skjerping av KrFs klimapolitikk, sier sentralstyremedlem Erik Lunde som leder arbeidet med stortingsprogrammet for neste periode.

• LES OGSÅ: Muslimer delte ut roser til Stavanger-menigheten - folk ble rørt til tårer

Fremtidsvarsel: «Oljeeventyret er i en sluttfase»

Et av de store grepene i kampen mot en het klode er å senke utvinningstempoet for å omstille den norske oljenæringen. I utkastet fastslår programkomiteen at «oljeeventyret er i en sluttfase»:

– Tiden for å lyse ut nye, brede konsesjonsrunder og stimulere til leting etter mer olje, er forbi. Fremtidige lisenstildelinger må begrenses til utvidelser eller forlengelse knyttet til allerede eksisterende produksjon i modne områder, heter det.

• LES OGSÅ: Solberg vil ha slutt på smittehets mot innvandrere

Følger ekspertråd - Norge skal bli fornybar nasjon

Lunde poengterer at KrF handler i tråd med Klimaomstillingsutvalgets anbefaling. Det var ledet av tidligere SV-leder Kristin Halvorsen og tidligere Høyre-statsråd Vidar Helgesen.

– De anbefalte dette tiltaket for å sørge for at petroleumsaktiviteten gradvis utfases. Det er en politikk for å sørge for at man ikke nå setter i gang ny leteaktivitet og nye investeringer i ulønnsomme prosjekter som forsinker prosessen med å omstille petroleumsnasjonen til en fornybar nasjon, sier Lunde.

Men noen sluttdato setter ikke KrF

Noen sluttdato for oljeutvinning er ikke aktuelt for KrFs del.

– Dette er ikke noen «skru-av-politikk», men et taktskifte. Vi setter ikke noen sluttdato og sier at alt bør kuttes tvert. Det kan være problematisk. Men det er en planlagt omstilling, sier han.

For å nå mål i Parisavtalen legger også KrF opp til en planmessig økning av CO2-avgiften. I sum blir partiets klimapolitikk kraftig fornyet.

– Vi er opptatt av å være radikal i klimapolitikken på en ansvarlig måte. Om olje og gass legges det nå en ansvarlig plan for å omstille – samtidig som den er ganske radikal, sier Lunde.

Slik blir det mer varig vern på kjøpet

I programutkastet varsles det at klimagrep for å nå utslippsmål til netto null skal gjelde alle sektorer av samfunnet og dekke alle klimagasser. 1,5 gradersmålet ligger i bunn. Og Norge bør ta initiativ til internasjonalt samarbeid for å få oljeproduserende land til å redusere produksjonen av olje.

KrF forplikter seg til:

• Varig vern mot oljeleting og petroleumsaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen, Senja, Jan Mayen, Mørebankene og kystnære områder i Skagerrak.

• Å sikre at det ikke åpnes for oljeleting i områder nordøst i Barentshavet.

• At oljeselskapene skal møte krav om at maritim aktivitet rundt leting og utvinning – som virksomheten til offshoreskip – skal skje med null- eller lavutslipp.

• At overføringene til statens investeringsselskap Nysnø for klimavennlig teknologi skal økes. Gjennomføring av et fullskala prosjekt for CO2-håndtering i Norge skal sikres.

Fortsatt stolte av gasskraftsaken

I KrFs programutkast er første kapittel viet til klimakampen. Det er ifølge Lunde «et signal». Men i KrFs kjerneområder vestpå er mye av sysselsettingen knyttet til olje- og gassnæringen.

– Deler av forslagene kan trolig møte motstand og skepsis?

– Det blir sikkert debatt. Men vi har også opplevd en sterk forventning i KrFs organisasjon om å skjerpe klimapolitikken. Og tiltakene våre gjør at vi kommer ut av dette med nye grønne næringer, svarer Lunde, og trekker linjer:

– Vi var et parti som gikk fra regjering på grunn av gasskraftsaken. Den historien er det fortsatt knyttet sterk stolthet til.

LES OGSÅ:

• Opposisjonen gir hospice-marsjordre til regjeringen

• «Koronaviruset har satt turbofart i endringer som kan redde klimaet»

---

NESTE PERIODE

  • Kristelig Folkeparti legger frem utkast til nytt stortingsprogram i nær fremtid.
  • Erik Lunde har ledet arbeidet med forslaget som nå lokal- og fylkeslag skal drøfte. Landsstyret kommer med en foreløpig innstilling i mars.
  • Programmet vedtas på landsmøtet i slutten av april neste år.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima