Klima

Kritisk til de rikeste

Hva er de største hindrene­ for en rettferdig verden, ny Spire-leder Anna Karlsson?

– Som jeg ser det er det et økonomisk system som gjør at verdens rikdommer akkumuleres i hendene på noen få, at kostnader gjennomgående flyttes over på miljøet eller mennesker i andre land, samt at politikken legger opp til kortsiktighet.

– Alle har et ansvar

Av: Tom Sandberg, Dagsavisen.

– Hvorfor takket du ja til å bli leder­ i Spire?

– Jeg har vært aktiv i Spire i flere år nå, og synes alle mennesker har sin del av ansvaret for hvordan verden ser ut. Dessuten er jeg en ubotelig optimist som tror på at vi får til en endring bare vi jobber for det. Det er klart at når sjansen byr seg å være leder for en sånn organisasjon – da må man bare si ja!

LES MER: 8.207 nordmenn krever at «deres» oljemillion skal brukes på å løse klimaproblemene – ikke skape dem

– Hva innebærer det at Spire er en miljø- og utviklings-
organisasjon?

– Med miljø OG utvikling mener­ vi at vi må sette menneskelig utvikling­ og miljø i sammenheng. Alle mennesker i verden har rett til et godt liv uten at det skal gå på bekostning av økosystemene våre. Spire prøver alltid å se på ting i et litt større bilde og på den måten jobbe nasjonalt og globalt­ samtidig. Når Spire jobber for å hindre at matjord i Norge bygges­ ned, er det med hensyn til at de som kommer etter oss fortsatt skal ha et grunnlag for mat
produksjon, og fordi vi mener at det ikke er greit at vi må legge beslag på dyrket jord i andre land som trenger den jorden selv.

LES MER: Oljefondet dropper miljøsvin av frykt for å tape penger

Viktigste saker

– Hvilke saker er de viktigste for Spire?

– Spire fokuserer på global matsikkerhet, internasjonal mat-
sikkerhet, internasjonal handel­ og klima og miljø. Våre store­ hjertesaker er rettferdighet mellom­ generasjonene, det vil si at vi som lever nå ikke må ødelegge for dem som kommer etter oss, og rettferdighet i den verden vi lever av i dag. Det er for eksempel­ ikke greit at vi i den rike delen av verden lever på en måte som går ut over verdens fattige, at vi historisk sett har stått for det aller meste av verdens klimagassutslipp, men at det er mennesker som er fattige eller sårbare som rammes hardest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima