Klima

Folk flest gir blaffen i økomat

Men salgstallene peker oppover – særlig i byene.

Nordmenn flest er ikke opptatt av om maten de spiser er økologisk.

I undersøkelsen Sentio har gjort for Nationen svarer bare 5 prosent at de er helt enige i påstanden «det er viktig for meg at maten er økologisk». 17 prosent er helt uenige i påstanden og bryr seg dermed ikke om økomat i det hele tatt.

– Overraskende. Likevel økte omsetningen av økomat med cirka 10 prosent i 2011.

– Egentlig synes jeg det er overraskende at så få synes økomat er viktig, det stemmer ikke overens med at omsetningen hos mange av produsentene har gått opp, sier konstituert daglig leder Maiken Pollestad Sele i organisasjonen Oikos – Økologisk Norge, til Nationen.

Sele viser til at Bama økte omsetningen sin av økologiske varer med 11 prosent i fjor. Melkeproduktomsetningen i Norge gikk også opp med 11 prosent fra 2010.

Bygdefolk mest likegyldige. Ifølge Nationen bor de som er minst opptatt av økologisk mat på bygda. Der har en av fire svart at de er helt uenige i påstanden om at økologisk mat er viktig for dem.

Forsker Svein Ole Borgen fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) sier interessen for økologisk mat holder seg stabil.

– Hovedinntrykket mitt er at det er en kjerne som synes økovarer er viktig for dem, og den kjernen er ganske stabil over tid. De fleste forbrukerne synes det konvensjonelle er bra som det er, og at det ikke er så mye mer å hente i merprisen en betaler for økologiske produkter.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima