Nyheter

Israels Eurovision-låt «October Rain» kan bli avvist: Handler den om Hamas-angrepet?

EUROVISION SONG CONTEST: Israelske medier skriver at landets bidrag til Eurovision, «October Rain», står i fare for å bli diskvalifisert fordi teksten er for politisk.

Blant annet bruker en mye lest, israelsk gratisavis på høyresiden, Israel Hayom, overskriften «Ordene som kan få Israel til å holde seg unna Eurovision Song Contest».

Ifølge Jerusalem Post inneholder det israelske bidraget «October Rain» klare referanser til Hamas-angrepet på landet 7. oktober.

Vil ikke endre

Den israelske kringkasteren KAN bekreftet onsdag at man var i dialog med EBU om sangen, men la til: «Vi vil ikke endre ordene eller sangen, selv om det medfører at Israel ikke deltar i Eurovision i år».

– Oktober er så assosiert med den 7. oktober at selv om låten rent teknisk handler om noe annet, kommer det ikke til å være mulig å skille det fra hverandre, sier Eurovision-forsker Zoe Jay ved universitetet i Helsingfors til Sveriges Radio.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) skal ha bekreftet til HuffPost UK at den er i ferd med å gjennomgå sangteksten, men at prosessen er konfidensiell til en endelig avgjørelse er tatt.

«Alle kringkastere har frist til 11. mars på å sende inn sine bidrag formelt. Hvis en sang anses som uakseptabel av en eller annen grunn, gis kringkastere muligheten til å sende inn en ny sang eller ny tekst i henhold til reglene for konkurransen», heter det i uttalelsen fra EBU.

Sanger og sang velges hver for seg

Den israelske utvelgelsen av sanger og sang er ulik den norske Melodi Grand Prix-finalen der en sanger synger en nyskrevet sang. I Israel velges først sangeren ut i en nasjonal konkurranse. Russisk-israelske Eden Golan (20) vant sanger-konkurransen i høst.

Senere velger en profesjonell jury eller komité selve sangen. Sangen som er valgt er kjent under tittelen «October Rain», skriver Israel Hayom, men selve teksten er ennå ikke offisiell.

«Jeg holder på å bli gal»

Her er noe av teksten på engelsk avslørt, gjengitt i nettavisen:

Evening/

Everything is black and white/

Who is the fool/

Who told you boys don’t cry/

Hours and hours/

and flowers/

Life is not a game for the cowards …/

While time goes by/

Every day/

I’m losing my mind/

Holding on

Blomster og barn

Ordet «flowers» refererer til israelske soldater hevder skribenten Eran Swissa i Israle Hayom.

Sangen er på engelsk, men tre linjer på slutten er på hebraisk ifølge nettavisen:

There’s no air left to breathe /

No place, no me from day to day.

Sanger ender med strofen They were all good children each one of them

Armenia måtte endre tekst

Israels kultur- og idrettsminister Miki Zohar hevder at «October Rain», som dels synges på hebraisk og dels på engelsk, «uttrykker følelsene til folket og landet i disse dager, og ikke er politisk». Han oppfordrer ifølge Jerusalem Post EBU til å «handle profesjonelt og nøytralt, og ikke la politikk påvirke kunsten».

I 2015 måtte Armenia endre teksten i sitt bidrag «Face the Shadow», som egentlig het «Don’t Deny» og skal ha blitt oppfattet som en oppfordring til å anerkjenne folkemordet på armenerne. I 2021 ble Belarus sitt bidrag avvist av EBU for å inneholde et politisk budskap.

---

EUROVISION SONG CONTEST

Den internasjonale sangkonkurransen holdes i Malmø 6.–11. mai siden Sverige vant i 2023.

Norges bidrag er «Ulveham» med bandet Gåte.

Sangeren Eden Golan framfører Israels bidrag «October Rain».

---

Kledd i militære farger

Den nasjonale konkurransen HaKokhav HaBa (Den neste stjernen), om hvilken sang som skal representere Israel i Eurovision-konkurransen, ble også farget av Israel-Hamas-krigen. Filmopptakene til konkurransen i høst ble først utsatt i samråd med det israelske forsvaret IDF.

Da filmene skulle TV-sendes, ble de utsatt to ganger. Første gang fordi to døde soldater skulle minnes. Andre gang fordi myndighetene holdt pressekonferanse om krigen.

SHAI TAMINO

En av kandidatene, Shai Tamino, framførte sin sang iført militæreffekter. Dette vakte reaksjoner på nettsider som følger de ulik landenes nasjonale Eurovision-konkurranser: Eurofestivlanews.com mente at Israel gjorde konkurransen til en promotering av krig og noe som stred mot konkurransens prinsipper.

Nettsiden Eurovoix.com hevder også at jurymedlemmer var kledd i uniform. I en erklæring mener de som står bak nettsiden at dette viser «en klar intensjon fra den israelske kringkasteren om å bruke den nasjonale utvelgelsen som et politisk verktøy for å promotere militære handlinger».

Rop om boikott

I disse landene er det sterke stemmer som har tatt til orde for at Israel bør boikottes fra den internasjonale finalen i Malmø 6.–11. mai: Norge, Sverige, Nederland, Hellas, Island, Danmark, Irland, Finland, Spania og Slovenia.

NRK har avvist at Norge vil boikotte Israel fra konkurransen. På Island har artister og komponister bedt om at Israel trekker sitt bidrag hvis Israel ikke boikottes.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter