Nyheter

Israel godkjenner overføring av palestinske skattepenger gjennom Norge

Israel har godkjent en plan for å overføre skattepenger til palestinske selvstyremyndigheter gjennom Norge, melder den israelske avisen Haaretz.

Skattepengene vil ikke overføres til palestinske selvstyremyndigheter med mindre Israels finansminister godkjenner det, skriver Reuters.

I henhold til midlertidige fredsavtaler, innkrever Israels finansdepartement skatt på vegne av palestinske selvstyremyndigheter, som har begrenset selvstyre på den okkuperte Vestbredden.

Skattepengene blir utbetalt gjennom månedlige overføringer til selvstyremyndighetene. Ordningen er imidlertid omstridt fra begge parter.

Tredjepart

Reuters skriver ikke at det er Norge pengene skal gå gjennom, men viser til et tredjepartsland. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier imidlertid i en uttalelse at vedtaket har støtte fra Norge og USA, som vil være garantister for at rammeverket holder.

Intensjonen bak planen er å overtale den palestinske selvstyremyndigheten på den okkuperte Vestbredden til å revurdere om de vil ta imot skatteinntekter, skriver Haaretz.

Palestinske myndigheter har avvist disse inntektene offentlig til nå på grunn av at Israel har trukket midler de mener går til Gaza, skriver den israelske avisen videre.

– Avvises av oss

Etter kunngjøringen fra Israel, kan det tyde på at Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) har tenkt å fortsette å avvise skattepengene.

– Alle fradrag fra våre økonomiske rettigheter eller vilkår pålagt av Israel som hindrer selvstyremyndighetene i å gi utbetalinger til folket vårt på Gazastripen, avvises av oss, sier Hussein al-Sheikh, generalsekretær i eksekutivkomiteen til PLO, på X/Twitter.

NTB har vært i kontakt med Utenriksdepartementet om saken, men foreløpig ikke fått en kommentar.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter