Nyheter

Teologen var Breiviks eneste besøksvenn

FELTPREST: Gjennom ni år og 400 samtaler diskuterte Anders Behring Breivik og besøksvennen Tormod Klovning alt mulig. Men i fjor kuttet den terrordømte relasjonen.

Tormod Klovning er utdannet teolog og har tidligere jobbet som feltprest i Forsvaret. Han har vært Breiviks eneste besøksvenn i fengselet. Onsdag vitnet han i retten.

Klovning møtte Anders Behring Breivik 400 ganger i løpet av ni år. I totalt 700 timer snakket de to sammen om alt mulig.

– Har du opplevd noen endring hos Anders Behring Breivik i den tiden? undret Andreas Hjetland fra Regjeringsadvokaten.

Klovning sa at samtalene ble mer og mer ærlige.

– At Anders er ganske konsistent i hva han mener om samfunnsutvikling overrasker meg ikke så veldig.

Tormod Klovning, tidligere besøksvenn, vitner under Oslo tingretts behandling av saken som gjelder Anders Behring Breiviks soningsforhold

Hjetland ville også vite om besøksvennen, som alltid startet møtene med Breivik i fengselet med et håndtrykk gjennom gitteret, snakket med ham om isolasjonsskader, eller at han på andre måter hadde tatt skade av soningsforholdene.

– Det var noe vi har snakket om jevnt og trutt. Også medisinbruk og konsekvensen av det, svarte Klovning.

I mars i fjor avbrøt Breivik møtene med feltpresten brått og uventet. Det skjedde på telefon, og vitnet fortalte at han opplevde samtalen som rar. Klovning avviste imidlertid at han tror Breivik kan ha avsluttet relasjonen av taktiske hensyn på grunn av den kommende rettssaken som nå pågår i Oslo tingrett.

Han forklarte også han aldri har hatt noen rapporteringsplikt om samtalene med Breivik.

– Jeg har selv fått styre samtalene, og jeg tror ikke det har vært stille noen gang gjennom de 400 samtaler som vi har hatt, sa Klovning videre. Sitatene er gjengitt av TV2.

Samtidig har teologen forsøkt å utfordre Breivik på meningene hans.

– En relasjon fordrer ikke enighet, men den fordrer ærlighet. Det betyr at vi har stått fint i ikke å dele verdisyn. Jeg har sagt at hvis han ikke vil snakke mer om noe, så må han si stopp. Noen ganger sier Anders stopp, mens andre ganger sier han kjør på, sa han.

Da fikk Klovning spørsmål fra Breiviks advokat Storrvik om presten har drevet et «avradikaliseringsprosjekt» mot Breivik.

– Vi har jo smilt av hverandres forsøk på å påvirke hverandre. Vi ønsker å påvirke hverandre begge to. Jeg vil påvirke han, og han vil påvirke meg.

Helt til slutt sa Klovning at han gjerne vil ta opp igjen samtalene han tidligere har hatt med den terrordømte mannen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter