Nyheter

Hellestveit om FN-rettssak: – Vil være den største seieren for palestinerne så langt

PODKAST: Hvis FN-domstolen i Haag tar folkemordsanklagen mot Israel opp til realitetsbehandling, vil det være en stor seier for palestinerne, helt uavhengig av sakens endelige utfall, mener folkerettsekspert Cecilie Hellestveit.

Mot slutten av denne uken skal Sør-Afrikas folkemordsanklage mot Israel hurtigbehandles av FN-domstolen (ICJ) i Haag. Det sørafrikanske utenriksdepartementet mener at Israel siden 7. oktober har mislyktes i å forhindre folkemord og at Israel er delaktig i handlinger mot sivile palestinere som tilsvarer folkemord. Domstolen pleier å bruke kort tid, opp til et par uker, på å vurdere behovet for hastetiltak mot Israel.

– Man ønsker å få en avklaring veldig raskt. Likevel er det først og fremst prosessen som er selve målet her, sier Cecilie Hellestveit.

Begrunnelsen fra Sør-Afrika – som har klaget Israel inn for domstolen – er at man risikerer folkemord mens ICJ behandler klagen på Israels krigføring.

Sterke anklager om folkemord

– Det handler om å ta ned risikoen for at det foregår folkemord mens domstolen behandler klagen, sier Hellestveit.

Hun er denne ukens gjest i Vårt Lands podkastspesial om krigen i Midtøsten, der podkastvertene Dana Wanounou og Emil André Erstad prøver å finne svar i den israelsk-palestinske konflikten.

– Palestinerne har allerede vunnet dersom ICJ tar opp saken til realitetsbehandling. Krigen på Gazastripen er da så alvorlig at det kommer i en helt egen kategori, sier Hellestveit i podkasten.

Innenrikspolitiske ambisjoner på begge sider

Palestinerne har ratifisert Folkemordkonvensjonen. Det sørget FNs generalforsamling for da Palestina ble en ikke-medlemsobservatørstat i 2012.

Dersom FN-domstolen skulle komme frem til at anklagene om folkemord må realitetsbehandles, vil det være en stor seier for den palestinske saken, i følge Hellestveit.

– Da har du allerede fått et stempel på alvorlighetsgrad som vil være veldig bra for palestinerne. Da vil det komme et betydelig sterkere press på Israel om å endre modus operandi på Gazastripen, sier Hellestveit.

Her kan du høre hele den ferske episoden:

---

Spesialepisoder om Midtøsten

  • Kammerset er Vårt Lands podkast om politikk.
  • Spesialepisoder tar for seg konflikten mellom Israel og Hamas.
  • Vårt Lands kommentatorer Emil André Erstad og Dana Wanounou står bak spesialepisodene.
  • Hver episode vil ta for seg et bestemt spørsmål i konflikten, sammen med en gjest som er ekspert på temaet.
  • Du finner podkasten i Spotify, Apple Podkaster eller der du hører på podkast.

---

Cecilie Hellestveit i podcast med Emil Andre Erstad og Dana Wanounou.

Her kan du høre flere episoder:


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter