Nyheter

29 skal være drept i angrep på flyktningleir i Myanmar

Minst 29 mennesker er drept i et angrep på en flyktningleir i Kachin i Myanmar, ifølge opprørshæren i Kachin og lokale medier.

Lokale medier melder om angrepet, som skal ha skjedd like før midnatt mandag. Reuters jobber med å verifisere opplysningene og bildene som er delt.

Myanmars militærjunta har ikke kommentert anklagene.

Ifølge lokale medier er det barn, eldre og kvinner blant ofrene. Leiren som skal ha blitt angrepet, er en av mange for internt fordrevne. Ifølge FN er 1 million internt fordrevet i Myanmar.

– Vi har funnet 29 lik, både barn og eldre. 56 mennesker er såret, sier Naw Bu i opprørshæren i Kachin.

Bu sier at de ikke hørte noen fly før angrepet. Han sier de undersøker om det ble brukt droner i angrepet. Reuters omtaler det som et mulig artilleriangrep.

Ber verdenssamfunnet reagere

Angrepet skjedde like ved grensa til Kina, noe som ifølge Myanmars skyggeregjering – Den nasjonale samlingsregjeringen – viser at militærjuntaen ikke bryr seg om Kinas ønske om stabilitet i regionen. Kina har ikke svart på henvendelser om å kommentere angrepet.

Opprørshæren kontrollerer Kachin, som er Myanmars nordligste delstat. De har en base like ved flyktningleiren.

Samlingsregjeringen anklager regjeringshæren for å ha stått bak angrepet. De kaller det en krigsforbrytelse og forbrytelse mot menneskeheten.

– Kraftig bombe

Det er blitt delt flere bilder som skal vise åstedet etter angrepet. På bildene kan man se lik ligge på bakken.

De ber verdenssamfunnet ta grep mot militærjuntaen i Myanmar.

Khon Ja, en lokal aktivist, sier at hun har besøkt det lokale sykehuset og fått bekreftet at 29 er drept og 59 er såret.

– Bomben var så kraftig. Hele landsbyen ble ødelagt og forsvant, sier hun.

Tusenvis av drap siden kuppet

Myanmar har vært rammet av borgerkrigen siden militæret tok makten i et kupp i 2021 og avsatte landets demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi. Siden da har militæret slått hardt ned på motstand.

Regjeringshæren har flere ganger tidligere avvist at den står bak angrep på sivile og i stedet lagt skylden på opprørere. Det til tross for anklager fra menneskerettsgrupper om at juntaen har stått bak flere store angrep på sivile.

En rapport fra fredsforskningsinstituttet Prio i sommer viste at minst 6000 sivile ble drept i de første 20 månedene siden kuppet 1. februar 2021. De anklaget da militæret og politiet for å ha vært ansvarlige for minst 3000 drap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter