Nyheter

Vårt Lands kommentator i Israel: – Ekstrem situasjon

TEL AVIV: Vårt Lands politiske kommentator, Emil André Erstad, våknet av flyalarm og bombesmell lørdag morgen. Flere personer er drept og et stort antall såret i angrepene mot Israel lørdag, ifølge avisene Haaretz og Jerusalem Post.

– Jeg våknet opp til flyalarm og lyden av eksplosjoner. Det er få raketter som har nådd Tel Aviv, men jeg kunne høre smellene i horisonten, sier Emil André Erstad på telefon fra Tel Aviv i Israel.

Han har vært i landet den siste uka, og forteller at situasjonen akkurat nå er ekstrem.

Hamas erklærte lørdag morgen starten på en ny militæroperasjon. De hevder å ha skutt 5000 raketter mot Israel. Flere personer skal være drept, og flere hundre skadet.

Hamas til krig mot Israel

Hamas har startet en krig mot Israel, fastslår den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant. – Israel vil vinne, erklærer han.

Lørdag kl 22.56 melder NTB at minst 200 israelere er drept og 1100 såret i Hamas-angrepene mot Israel, ifølge israelse myndigheter.

Hamas har avfyrt flere tusen raketter mot Israel og i tillegg sendt bakkestyrker over grensa fra Gazastripen.

– Mer omfattende enn før

Erstad er i Israel for å skrive om situasjonen mellom Israel og Palestina. Den ble brått mer anspent enn først regnet med.

– Jeg var en kjapp tur ut for å se an aktiviteten i dag tidlig. Jeg snakket med noen israelere i gata som så på det samme. De beskriver at dette er noe helt spesielt.

Israelerne han har snakket med er langt mer opprørte enn vanlig.

– Israelere er vant til angrep og flyalarm, men dette er mer omfattende og noe annet enn det de har opplevd før, forteller Erstad.

– Skremmende

Han oppholder seg innendørs i en leilighet i Tel Aviv, og er klar til å søke tilflukt i bomberom ved behov. Erstad forteller om jevnlige drønn og eksplosjoner.

Fra leiligheten følger han med på lokal tv.

– Det er skremmende rapporter fra sør i landet. Det er Hamas-krigere som har tatt seg over grensa og infiltrert Israel. De har drept mange sivile. Det er skyting i gatene, i byene i Israel, forteller Erstad.

Han sier det er kommet meldinger om uvanlig store tap på israelsk side.

Flere israelske soldater være tatt til fange og holdt som gisler av Hamas.

Israelere er vant til angrep og flyalarm, men dette var mer omfattende og noe annet enn det de har opplevd før

—  Emil André Erstad, tilstede i Tel Aviv, Israel


Les mer om mer disse temaene:

Tove Bø

Tove Bø

Tove Bø er vaktsjef i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter