Nyheter

Bjørnar Moxnes går av som Rødt-leder

Bjørnar Moxnes kunngjorde på sin Facebook-side mandag morgen at han går av som leder i Rødt etter solbrillesaken.

I starten av juli ble Bjørnar Moxnes sykmeldt etter at det ble kjent at han var blitt tatt for tyveri av et par solbriller fra Hugo Boss på Gardermoen. Tirsdag i forrige uke forlenget han sykmeldingen med én uke, og mandag gjorde han det klart på sin Facebook-profil at han går av som partileder.

– Jeg takker i dag for meg som leder av Rødt. Det har vært en utrolig fin reise gjennom 11 år, og det vil jeg si mer om, men først til sommerens store sak: Jeg tok de solbrillene fra butikken på Gardermoen. Jeg gjorde en stor feil, og jeg gjorde det mye verre med måten jeg håndterte det videre. Det er jeg skikkelig lei meg for, og det vil jeg si unnskyld for, skriver Moxnes i en statusoppdatering på Facebook mandag morgen.

Marie Sneve Martinussen har siden sykmeldingen fungert som midlertidig leder i Rødt, og hun har nå overtatt som leder. Charlotte Therkelsen blir nestleder i partiet.

Ingen fullgod forklaring

Moxnes skriver at han har spurt seg selv mange ganger de siste ukene om hvordan han kunne gjøre noe så dumt.

– Jeg har ikke hatt noen fullgod forklaring. Det jeg derimot er helt sikker på, er at jeg har gjort noe galt, og det må jeg ta konsekvensen av, skriver han.

Vi må stille høye krav til folkevalgte og politiske ledere, skriver Moxnes. Samtidig håper han at det er rom for å gjøre feil, så lenge man gjør opp for seg.

Han vil fortsatt engasjere seg som Rødt-medlem og som stortingsrepresentant i tiden som kommer.

To grunner

Det er to grunner til at han går av, ifølge Moxnes.

– For det første ønsker jeg ikke at mine feil skal gå ut over mine nærmeste. Én ting er at jeg får høre det, noe helt annet er at dette går ut over de jeg er aller mest glad i, skriver han.

– Jeg ønsker også å gjøre det jeg kan for at medlemmer og tillitsvalgte landet rundt skal få snakke om politikk.

Han skriver at det er stort behov for partiet, og viser til sommerens mange oppslag om forskjellskrisen og matkøene.

Vært sykmeldt

Tyveriet fant sted den 16. juni i år da Moxnes var på en privat reise. Han fortalte selv at han glemte at han hadde brillene med seg ut av butikken, mens politiet på sin side mente at han hadde stjålet brillene med vilje. Politikeren godtok i etterkant et forelegg på 3000 kroner.

Saken ble kjent gjennom en artikkel i Romerikes Blad den 30. juni.

På en pressekonferanse dagen etter oppslaget i Romerikes Blad beskrev Moxnes hendelsen som pinlig, og han beklaget. Han fikk samtidig støtte fra flere profiler i partiet.

Han har i etterkant også endret forklaringen sin om hva som skjedde i butikken på flyplassen flere ganger.

Samme dag som Moxnes ble sykmeldt den 3. juli, kalte partiet inn til et ekstraordinært landsstyremøte. Midlertidig partileder Martinussen møtte pressen etter møtet, og sa da at Moxnes hadde partiets fulle tillit.

Den 18. juli forlenget han sykmeldingen til i morgen, den 25. juli.

Marie Sneve Martinussen overtar

Marie Sneve Martinussen har overtatt som leder i Rødt etter Bjørnar Moxnes. På et ekstraordinært landsstyremøte til neste år skal det velges ny Rødt-ledelse.

– Som dere nå vet, har Bjørnar nå trukket seg som partileder i Rødt etter en enestående innsats i elleve år, og landsstyret har enstemmig gitt meg partiets tillit til å være leder i Rødt, sier Martinussen på en pressekonferanse mandag formiddag.

Den nye partilederen fortalte videre hvordan hun har vært med på å bygge opp Rødt til det partiet folk kjenner i dag.

– Jeg har opplevd stor støtte i vervet som nestleder, sier hun.

Charlotte Therkelsen blir ny nestleder i partiet.

Ekstraordinært landsmøte i 2024

Rødt gjorde søndag kveld et enstemmig vedtak om at Sneve Martinussen konstitueres som leder, og at Therkelsen fortsetter som eneste nestleder. Arbeidsutvalget i Rødt har også bedt om at partiets høyeste organ, landsmøtet, samles til ekstraordinært landsmøte.

Tidspunktet skal avgjøres på neste ordinære landsstyremøte 21. og 22. oktober. Det blir altså landsmøte i 2024, men nøyaktig tidspunkt er det opp til partidemokratiet å avgjøre.

Nestleder gjennom elleve år

Martinussen har vært nestleder i partiet i elleve år. Hun tar over som leder av partiet etter at Moxnes trakk seg som leder. Han gikk av tre uker at det ble kjent at han hadde stjålet et par solbriller fra Hugo Boss-solbriller på Gardermoen.

Tyveriet fant sted den 16. juni i år da Moxnes var på en privat reise. Han fortalte selv at han glemte at han hadde brillene med seg ut av butikken, mens politiet på sin side mente at han hadde stjålet brillene med vilje. Politikeren godtok i etterkant et forelegg på 3000 kroner.

Han har i etterkant også endret forklaringen sin om hva som skjedde i butikken på flyplassen flere ganger.

– Skuffet

Rødts nye leder Marie Sneve Martinussen er skuffet over å ikke ha fått korrekt informasjon av Bjørnar Moxnes i solbrillesaken.

– Jeg har hele tiden vært klar på at det å stjele er ikke riktig. Så har jeg heller ikke hatt helt korrekt informasjon om saken hele veien. Det er for så vidt greit å være åpen om. Det er jeg både sint og skuffet over, og det har jeg gitt veldig direkte beskjed til Bjørnar om med et rett fram språk, sa Martinussen på en pressekonferanse mandag formiddag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter