Nyheter

Ekspert om stormingen i Brasilia: Kommer til å få omfattende konsekvenser

Stormingen av kongressen og andre maktsentre i den brasilianske hovedstaden gir næring til den allerede spente situasjonen i landet, ifølge Brasil-forsker.

– Dette vil få vidtrekkende politiske konsekvenser. Alle tror det er en gjentakelse av det som skjedde i USA, sier forsker Torsten Wetterblad ved Stockholms universitet til TT

Wetterblad, som har forsket på Brasil i en årrekke, understreker at de ulike protestene mot den nye presidenten Lula da Silva har pågått helt siden han vant valget mot Jair Bolsonaro i oktober.

– Stormingen er en naturlig fortsettelse av alle protestene og aksjonene som har pågått. Allerede den første uken ble biltrafikken stanset på større veier. Folk har samlet seg utenfor militære anlegg og oppfordret det militære til å gripe inn, sier han.

Lula da Silva ble tatt i ed som president første nyttårsdag. Bolsonaro reiste kort tid før maktskiftet til Florida i USA.

– Politisk er det selvsagt mer alvorlig nå som Lula er tatt i ed. Det er stor symbolikk i det man prøver å gjøre nå. Brasil er en veldig splittet nasjon, og presidentvalget var veldig jevnt, sier Wetterblad.

Dette vet vi om saken:

* Flere tusen personer brøt søndag 8. januar sperringer og tok seg inn i nasjonalkongressen og Høyesterett i Brasilia.

* Demonstranter som var iført flagg i grønt og gult, fargene til det brasilianske flagget, omringet også presidentpalasset.

* Politiet har avfyrt tåregass.

* Sikkerhetsstyrkene har tatt tilbake kontrollen over presidentpalasset, Høyesterett og kongressbygningen, ifølge TV-kanalen Globo News.

* Jair Bolsonaro tapte presidentvalget i oktober til venstreveteranen Luiz Inácio Lula da Silva.

* Tilhengerne hans nekter å akseptere at han tapte valget og har bedt om militær intervensjon og Lulas avgang.

* Lula ble tatt i ed første nyttårsdag.

* Lula var søndag på offisiell reise til delstaten São Paulo. Han har beskrevet demonstrantene som «vandaler og fascister» og lovet å straffe gjerningspersonene.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter