Nyheter

Kritisk for sultestreikende aktivist i Iran

Tilstanden til menneskerettsaktivisten Hossein Ronaghi, som sultestreiker i et iransk fengsel, er ifølge broren nå kritisk.

37-åringen ble pågrepet og fengslet etter å ha kritisert regimets maktbruk mot demonstranter i september. Nå har han sluttet å ta til seg vann i protest mot at han nektes permisjon på medisinsk grunnlag.

Tilstanden hans er kritisk, skriver broren Hassan Ronaghi på Twitter.

– I en telefonsamtale fra fengselet fortalte Hossein at han nylig har hatt flere anfall. I dag falt blodtrykket hans kraftig og han besvimte, skriver broren.

Hossein Ronaghi ble intervjuet av en iransk opposisjonskanal i London da agenter fra regimet kom på døra hans 22. september. Aktivisten, som også har bidratt til The Washington Post, lyktes med å snike seg ut bakdøra, men ble pågrepet to dager senere.

Ifølge broren ble han banket opp i det beryktede Evian-fengselet i utkanten av Teheran.

– Uansett hva som skjer med Hossein, så er det rettsvesenet, etterretningsdepartementet, fengselsvesenet, påtalemyndigheten og den øverste lederens kontor som har ansvaret, tvitrer Hassan Ronaghi med henvisning til Irans øverste leder Ali Khamenei.

Ifølge menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights (IHR), som har base i Oslo, er minst 326 mennesker, blant dem 43 mindreårige og 25 kvinner drept av iranske sikkerhetsstyrker siden midten av september.

Protestene begynte da det ble kjent at den 22 år gamle kvinnen Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt etter å ha blitt stanset på gata og anklaget for ikke å ha dekket håret tilstrekkelig til.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter