Nyheter

153 bekreftet døde i Seoul – en nordmann blant de døde

Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk borger døde i halloweentragedien i Seoul. 153 mennesker mistet livet, opplyser sørkoreansk myndigheter.

Sør-Koreas innenriksdepartementet opplyser overfor nyhetsbyrået AFP at det er 20 utlendinger blant de døde. 90 prosent av ofrene er identifisert. De som ikke er identifisert, er først og fremst utlendinger og personer som ikke hadde ID-papirer på seg.

De fleste av ofrene oppgis å være unge kvinner i 20-årene. I tillegg til de døde, ble 134 personer skadd i trengselen. Tilstanden skal være kritisk for flere av disse.

– Det store antallet skadde skyldes at mange ble trampet ned i hendelsen, sier Choi Seoung-beom i brannvesenet. Han legger til at tallet på døde kan stige.

Bekrefter norsk dødsfall

Brannsjef Choi Seong-beom i Yongsan-distriktet i den sørkoreanske hovedstaden opplyste natt til søndag at det var nordmenn blant de døde. Søndag morgen bekrefter Utenriksdepartementet her hjemme at en norsk borger mistet livet.

– Mine varmeste tanker går i dag til familie og venner til den norske statsborgeren som døde i den tragiske hendelsen i Seoul. Det som skulle være en fest ble en tragedie og mange unge er rammet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på departementets Twitter -konto.

Pressekontakt Ane Håvardsdatter Lunde sier at departementet av hensyn til taushetsplikten kommer departementet ikke til å kommentere saken nærmere.

De som er berørt av hendelsen, oppfordres til å kontakte departementet. UD oppfordrer også personer i Seoul som ikke har vært i kontakt med sine pårørende, til å si fra at de har det bra. Ambassaden i Seoul jobber fortsatt med å få oversikt over situasjonen.

Øyenvitne: – Det tok aldri slutt

Et øyenvitne forteller til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at han så folk bli klemt til døde.

– Folk lå oppå hverandre i flere lag. Noen mistet gradvis bevisstheten, mens andre allerede så ut som de var døde, sier han.

Svenske Alex Noble, som befant seg på hovedgaten i Itaewon, forteller til Sveriges Radio P4 at det plutselig kom mange ambulanser og brannbiler, og hvordan han så mennesker bli båret dit fra andre steder.

– Det tok aldri slutt. Alle så helt livløse ut, forteller han.

– Jeg har aldri sett så mange mennesker dø, sier han og forteller at han så minst 60 mennesker som lå livløse på den store gaten.

Kaotiske scener

Et stort antall ambulanser og om lag 800 redningsfolk ble sendt til stedet, og ambulanser gikk i skytteltrafikk til nærliggende sykehus. Redningsmannskaper er også kommet til Seoul fra andre steder i landet.

Øyenvitner fortalte om kaotiske forhold i gatene der det er så mange mennesker, både døde, skadde og uskadde, at ambulanser og andre utrykningskjøretøyer ikke kom fram.

Så mange mennesker trengte hjelp at redningsmannskapene måtte be tilfeldig forbipasserende hjelpe til med førstehjelp.

Politiet har sagt at de foreløpig ikke vet hva som utløste trengselen og panikken, men at ulykken etterforskes. Ifølge lokale medier oppsto trengselen da et stort antall folk la på sprang mot en bar i Itaewon etter rykter om at en ikke navngitt kjendis var der.

100.000 ute for å feire halloween

Ifølge lokale medier hadde over 100.000 mennesker tatt turen til Itaewon-området for å delta i den første munnbind-frie halloweenfesten siden pandemien.

I meldinger postet i sosiale medier tidligere på kvelden, skrev flere at det var så mange mennesker i området at det føltes utrygt.

President Yoon Suk-yeol har innkalt til krisemøte om ulykken. Han oppfordrer ansvarlige myndigheter til å sørge for at de skadde får rask behandling, og se til at det er nok ledige senger på sykehusene i nærheten. Han oppfordrer også folk til å holde seg unna området og la ambulanser slippe til.


Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter