Nyheter

Regjeringen varsler strengere krav til statlige selskaper

Regjeringen legger fram en ny eierskapsmelding hvor de varsler strengere krav til de 70 selskapene staten eier, blant annet om klima.

– Denne regjeringen er opptatt av å være en aktiv eier for å sikre fellesskapets interesser. Derfor stiller vi tydeligere forventninger til selskapene enn noen gang tidligere, og hensynet til bærekraft, klima og natur er forsterket. Vi skal aktivt utnytte det handlingsrommet vi har som eiere av noen av Norges viktigste selskaper, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Han skriver at regjeringen er opptatt av å være en aktiv eier for å sikre fellesskapets interesser.

Strammer inn på lederlønninger

Som Vestre har varslet tidligere gjennom flere medier, vil staten sterkt begrense ledernes lønnsvekst.

Hvis statlige bedrifter ønsker en høyere lønnsvekst for ledere enn andre ansatte i selskapene, i kroner, må de begrunne det særskilt, heter det.

Adgangen til å gi bonuser skal også begrenses.

– Vi gjør en kraftig innstramming i forventningene til lønn, bonuser og andre ytelser for ledere i de statlige selskapene. Dette handler om å dempe lønnsveksten og bidra til å minske forskjellene, sier Vestre i pressemeldingen.

Begrunnelse må være god

Torsdag spurte VG Vestre hva som vil være en god nok begrunnelse for å gi høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte får.

– Da blir det kjedelige svaret at vi må vurdere hvert enkelt tilfelle. Men om en leder har en konkurransedyktig lønn og mener at han trenger en høyere lønnsvekst enn de andre i selskapet for å være motivert, så gleder jeg meg til å høre den begrunnelsen, sa han da.

Staten kutter også grensen for bonuser til ledere fra 50 til 25 prosent i selskaper med statlig eierskap som tilhører kategori 1.

Dette er selskaper hvor staten ikke lenger har en begrunnelse for eierskapet, som for eksempel Flytoget og Aker Solutions. Selskaper i kategori 2 – blant annet Equinor og Posten, er selskaper som staten har en særskilt begrunnelse for å eie.

Kutte utslipp til null

Regjeringen gjør det også klart at de vil skjerpe kravene til bedriftenes arbeid for å kutte klimagassutslipp og bevare natur. I pressemeldingen skriver de at bedrifter med statlig eierskap forventes å sette kortsiktige og langsiktige klimamål som bidrar til at Norge når målene i Parisavtalen.

– Med den nye eierskapsmeldingen gjør staten som eier enda mer for å bidra til at vi er på rett spor. Det ligger store muligheter i det grønne skiftet som kan gi konkurransefortrinn for ambisiøse selskaper, sier Vestre i pressemeldingen. Han påpeker at i henhold til Parisavtalen skal verdens utslipp av CO2 kuttes til netto null innen 2050.

Andre nyheter

Andre nyheter i eierskapsmeldingen er følgende:

* Ny forventning om at selskapene benytter fag- og yrkesopplæring og læreplasser der det er relevant for selskapet.

* Tydeligere forventninger til selskapenes arbeid med menneskerettigheter og styrkede forventninger om anstendige arbeidsforhold.

* At selskapene skal inkludere arbeidet med FNs bærekraftmål i strategier og jobbe aktivt med å følge dem opp i driften.

* Styrket forventning om at selskapene er ledende i arbeidet med åpenhet og rapportering.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter