Nyheter

KrF om manglende strømstøtte til kirken: Tragisk om strømprisene skal hindre troende fra å samles

Høye strømpriser kan føre til at begravelser må flyttes, og kirker stenges, frykter Kirkerådet. KrF ønsker at kirkene skal bli inkludert i strømstøtten.

Den norske kirke, med unntak av enkelte menighetshus, er ikke omfattet av noen statlige tiltak.

Kjell Ingolf Ropstad meiner nettleiga bør finansieres via skattesetelen. Foto: Lise Åserud / NTB / NPK

Fraværet av statlig strømstøtte kan føre til at begravelser må flyttes, kirker stenges og menigheter må ty til oppsigelser, skriver Vårt Land.

Regjeringen foreslår strømstøtte på 30 millioner kroner til kirkebyggene, for at kirkene ikke skal måtte slukke lysene under advents- og julehøytiden.

– Det er uforståelig at regjeringen ikke ser verdien av arbeidet til Den norske kirke. At de kun bevilger 30 millioner og begrunner det med at de skal ha åpent til jul viser den manglende forståelsen for kirkens betydning i enkeltmenneskers liv og for samfunnet, sier finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Bekymret

Han sier KrF på ny vil fremme forslag om at kirkene skal inkluderes i støtteordningen på lik linje med frivilligheten.

– KrF mener hele frivillig og ideell sektor må få 100 prosent kompensasjon over 50 øre kilowattime. Det er meningsløst at staten skal få store inntekter samtidig som kirker eller idrettshaller må stenge, sier Ropstad.

Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen er bekymret over situasjonen de kirkelige fellesrådene står i.

– Jeg ser mest alvorlig på at begravelser må flyttes eller gjennomføres i kalde kirkerom. Det er verken åpent eller inkluderende for sørgende i ulike aldre og livssituasjoner å fryse på kirkebenkene, skriver hun i en epost til avisen.

Nilsen frykter at dersom det ikke kommer noen strømstøtte fra staten, kan det i ytterste konsekvens ramme begravelser og fellesskap i kirkene, og det kan bli oppsigelser.

Åpning av Kirkemøtet 2022.

– Lav strømpris er et felles gode

I Oslo er temperaturene i kirkene senket til 15 grader, og Kirkelig fellesråd i hovedstaden forbereder seg på å senke temperaturen til 10 grader på grunn av de økte strømprisene.

I Halden har det kirkelige fellesrådet vedtatt at fem av åtte kirker må stenges. I juli hadde fellesrådet brukt strøm for 1,5 millioner kroner. Årsbudsjettet for fellesrådet på strøm er 930.000 kroner.

I et høringssvar til regjeringen har Kirkerådet bedt om at Den norske kirke blir innlemmet i den eksisterende strømkompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner.

– Lav strømpris er et felles gode. Det er viktig for familiene, og for sikre et konkurransedyktig næringsliv, men det er også svært viktig for at vi skal kunne ha et aktivt kirke- og trosliv i Norge.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter