Det var det skeive magasinet Blikk som først meldte mandag at Omar Orhan Akhtar, som ble valgt inn som styreleder i Salam i mai i år, trakk seg i september på grunn av ukultur og organisatorisk rot.
Tirsdag melder Aftenposten at tidligere organisatorisk leder Hasti Hamidi er enig i kritikken mot organisasjonen. Begge har, i tillegg til å varsle internt, levert varsler til Barne- og familiedirektoratet (Bufdir), som har gitt pengestøtte til Salam.
I en felles uttalelse sendt på e-post til Aftenposten, skriver styret i Salam at generalsekretær Begard Reza, assisterende generalsekretær Thee-Yezen Al-Obaide og økonomiansvarlig i organisasjonen er permittert i 14 dager. Styret har også satt i gang en uavhengig granskning, ifølge e-posten til Aftenposten.
Det går ikke frem av saken hvem som fungerer som styreleder etter Akhtars avgang. Foreløpig er det ikke registrert ny styreleder for organisasjonen i Brønnøysundregistrene.
«Kritikkverdig ukultur»
Både Akhtar og Hamidi utdyper kritikken på Facebook tirsdag.
«Over sommeren hadde jeg følt meg stadig mer utilpass med mangelen på organisasjonsdemokrati, og en fryktkultur og usikker økonomistyring fra sekretariatet i Salam», skriver Akhtar om bakgrunnen for at han trakk seg som styreleder etter kun fire måneder.
«Jeg opplevde at organisasjonen jeg ledet på mange måter ikke var det Salam som mange skeive muslimer etterspurte. Da jeg trakk meg som styreleder, leverte jeg også inn et varsel til styret om en kritikkverdig ukultur i organisasjonen og forslag til hvordan man kunne løse disse utfordringene», fortsetter han.
Han legger til at han har hatt kontakt med andre tidligere medarbeidere i Salam som har hatt samme oppfatning av situasjonen: «Jeg har vært bekymret for fryktkulturen og den negative sosiale kontrollen enkelte i Salam har omfavnet», skriver Akhtar.
«Dårlig arbeidsmiljø og utfrysningskultur»
Hasti Hamidi var med på å starte Salam og satt som organisatorisk leder i to år frem til desember 2020, da hun trakk seg fra alle verv og varslet internt. Tirsdag skriver hun dette om det som skjedde for snart to år siden:
«Dessverre opplevde jeg at enkeltpersoner i Salam fikk styre organisasjonen i feil retning», skriver hun, og fortsetter:
«Valget om å trekke meg ble tatt fordi jeg mente at organisasjonen ikke ble drevet på en økonomisk eller demokratisk forsvarlig måte som jeg kunne stå inne for. Jeg pekte blant annet på det jeg opplevde som liten åpenhet fra sekretariatet overfor styret, dårlig arbeidsmiljø og utfrysningskultur».
Nylig har Hamidi også valgt å varsle Bufdir om forholdene hun varslet om internt for to år siden.

Undersøker varslene
Avdelingsdirektør Terje Grytten bekrefter til Blikk at Bufdir vil sette seg godt inn i varslene som er mottatt, og at Salam vil få to-tre uker på seg til å svare ut innholdet.
Også Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) har mottatt varselet fra Akhtar, og vil gjøre en vurdering av det i løpet av de nærmeste ukene, sier divisjonsdirektør Benedice Barkvoll til Aftenposten.
Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med Salams styre, generalsekretær Begard Reza og assisterende generalsekretær Thee-Yezen Al-Obaide, men har foreløpig ikke fått svar.
Til Aftenposten skriver Reza følgende i en sms om permitteringen: «Vi synes det er positivt at styret får tid og ro til å lande i dette. Vi har stor tro på at dette kommer til å løse seg».
[ Kritiske til opprop om konverteringsterapi: – Vondt å lese ]