Nyheter

Tyske kjernekraftverk drives videre over nyttår

De tre gjenværende tyske atomkraftverkene vil fortsette driften over nyttår og senest til 15. april, opplyser statsminister Olaf Scholz.

– Vi vil nå legge det juridiske grunnlaget for å tillate drift av atomkraftverkene Isar 2, Neckarwestheim 2 og Emsland til 15. april 2023, sier Scholz i et brev til flere statsråder, gjengitt av både Die Welt og Bild.

Tyskland har hatt som mål å fase ut landets atomkraft og stengte halvparten av sine seks atomkraftverk i desember i fjor.

De tre gjenværende skulle etter planen stenge innen utgangen av 2022, noe statsminister Olaf Scholz så sent som i juni fastholdt. Men opposisjonen i landet har krevd at driften må fortsette på grunn av fare for energimangel som følge av Ukraina-krigen.

De gjenværende kjernekraftverkene står for rundt 5 prosent av Tysklands strømproduksjon.

Næringsminister Robert Habeck fra partiet De Grønne har foreslått at to av kjernekraftverkene kan holdes i gang til april neste år, men er imot å holde dem gående lenger av sikkerhetsgrunner. Finansminister Christian Lindner fra liberale FDP er mer kjernekraftvennlig og har foreslått å holde dem oppe etter april. Diskusjonen har vært opprivende for den tyske regjeringen.

Det har også pågått en debatt i Tyskland om hvorvidt det er mulig å starte opp igjen de tre kjernekraftverkene som er stengt. Organisasjonen TÜV, som blant annet gjennomfører kontroller på kjernekraften, mener dette er teknisk mulig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter