Nyheter

Enighet om trepartiregjering i Sverige

SVERIGE: Moderaternas leder Ulf Kristersson presenterte fredag formiddag Sveriges nye regjering. Den blir avhengig av Sverigedemokraterna i Riksdagen.

Regjeringsforhandlingene har pågått siden valget 11. september. Fristen for å komme til enighet utløp egentlig onsdag, men Moderaternas leder fikk to dagers utsettelse. Avtalen ble framforhandlet på Tidö slott utenfor Västerås.

– Det blir en regjering bestående av Moderaterna, Liberalerna, og Kristdemokraterna, som vil samarbeide nært med Sverigedemokraterna, sa Kristersson på fredagens pressekonferanse.

Det var knyttet spenning til om Sverigedemokraterna ville godta en regjering der de selv ikke er med, men der Liberalerna deltar.

– Vi skulle gjerne vært med, men når vi ikke er det, er det viktig med en avtale der vi får gjennom saker, sa Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

Langt færre kvoteflyktninger

Han peker blant annet på innvandrings- og integreringspolitikken og justispolitikken. Sverige skal etter planen kun ta inn 900 kvoteflyktninger i året innen slutten av mandatperioden i 2026 – mot 6.400 i dag. Kravene for å få statsborgerskap og asyl skal skjerpes. Samtidig konstaterte Åkesson at asylretten skal opprettholdes.

Politiet skal få opprette såkalte visitasjonssoner, straffen for gjengkriminalitet skal dobles, og det skal bli tillatt å føre anonyme vitner, ifølge Sverigedemokraternas leder. Et tiggeforbud skal også utredes.

Høyrepartiene fikk et svært knapt flertall i Riksdagen, og den påtroppende statsministeren la også vekt på dette i sin innledning:

– Vi har respekt for at det finnes uro i landet vårt: Om krigen, økonomien, og splittelsen og den harde tonen i politikken. Vi vil samle, ikke splitte, og forene, ikke dele. Det trengs en ny ånd i svensk politikk, sier Kristersson.

Helse og kjernekraft

Kristdemokraternas Ebba Busch la vekt på at partiet har fått gjennomslag for sine hjertesaker: kjernekraft og helsereform.

– Vi ba om et mandat for århundrets helsereform. Det mandatet har vi fått, sier hun.

Partiet har fått gjennomslag for å overføre sykehusvesenet til staten, og for en kraftig utvidelse av primærhelsetjenesten.

I tillegg lover Busch at det nå skal bygges ut kjernekraft i Sverige.

– Målet vårt skal endres til 100 prosent fossilfri strømproduksjon. Vattenfall skal få i oppdrag å planlegge nye reaktorer, sier Kristdemokraternas partileder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter