Nyheter

Paven i Kasakhstan: – Religion må aldri brukes til å rettferdiggjøre krigens ondskap

Pave Frans kom med indirekte kritikk av den russisk-ortodokse kirken da han onsdag åpnet en tverreligiøs kongress i Kasakhstan.

I talen utfordret paven alle religiøse ledere til å stå sammen i fordømmelsen av krig.

– Religion må aldri brukes til å legitimere krigens ondskap, og Gud må aldri holdes som gissel av mennesker som tørster etter makt, sa paven til imamene, patriarkene, rabbinerne og muftiene som var samlet i Kasakhstans hovedstad.

– La oss aldri rettferdiggjøre vold. La oss aldri tillate at det hellige blir utnyttet av det verdslige. Det hellige må aldri støtte oppunder makt, og makten må heller ikke understøtte det hellige, sa paven videre.

Støtter krigen

Patriark Kirill, overhodet for den russisk-ortodokse kirken, skulle i utgangspunktet ha vært til stede, men han avlyste i forrige måned. I stedet hadde han sendt metropolitten Antony, som har ansvaret for kirkens utenrikssaker.

Den russisk-ortodokse kirken har gitt klar støtte til Russlands krig mot Ukraina, og patriarken har brukt ideologiske og åndelige argumenter for å legitimere den.

– Ikke bli Putins altergutt

Paven har tidligere åpent kritisert patriark Kirills støtte til krigen og advart ham mot å bli «Putins altergutt».

Men han nevnte verken Russland eller Ukraina ved navn da han åpnet kongressen sammen med Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev.

100 ulike delegasjoner fra 50 land deltok på kongressen, som har som mål å bidra til interreligiøs dialog og fred. Både kristne, muslimske, jødiske, buddhistiske og en rekke andre trossamfunn er representert.

Tredje utenlandstur

I sin tale viste pave Frans også til at de mange krisene i verden – både geopolitiske, sosiale, økonomiske og økologiske – setter samholdet mellom folk på prøve.

– Brødre og søster, det trengs et sprang forover, og det må komme fra oss, sa pave Frans.

Pavens reise til Kasakhstan ble innledet tirsdag og varer i tre dager. Det er hans tredje utenlandsreise i 2022. Tidligere i år var han på Malta og i Canada.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter