Nyheter

Hjelpeorganisasjoner slår alarm om migrantkrisen i Middelhavet

KRISE: Frivillige organisasjoner som jobber med å redde migranter i nød i Middelhavet, krever at EU gjenopptar søk. Uten hjelp frykter de at mange migranter vil dø.

SOS Méditerranée, Leger Uten Grenser (MSF) og Sea-Watch er tre veldedige organisasjoner som drifter redningsbåter for migranter i det sentrale Middelhavet. Denne uka ba de EU om å gjenoppta søk- og redningsaktiviteter.

Organisasjonene sier de er overveldet over antallet migranter som forsøker å ta seg over havet. De advarer om at mange mennesker kan komme til å dø dersom ikke EU setter inn ressurser.

De tre organisasjonene har bare de siste dagene plukket opp over 1.000 mennesker strandet på farlige, skrøpelige og overfylte båter på vei mellom Nord-Afrika og Italia.

Svar på nødanrop

I en felles uttalelse krever de at europeiske medlemsland og tilknyttede stater må sørge for en tilstrekkelig statsledet, dedikert og aktiv søke- og redningsflåte i det sentrale Middelhavet.

De krever også at EU svarer raskt og effektivt på alle nødanrop, og at de etablerer forutsigbare mekanismer for overlevende migranters muligheter til å komme i land.

Retur til Libya

EU avsluttet sin kontroversielle operasjon mot menneskehandel i Middelhavet i 2020 og erstattet den med Operasjon Irini. Den går i hovedsak ut på å kontrollere FNs våpenembargo mot Libya.

Redningsaksjoner av migranter har siden blitt overlatt til enkeltstater, men frivillige organisasjoner har i lang tid rapportert om at flere land ignorerer nødanrop eller til og med samarbeider med libyske myndigheter for å sende folk tilbake dit.

Det sentrale Middelhavet er verdens dødeligste migrasjonsvei, med nesten 20.000 dødsfall og forsvinninger siden 2014, ifølge International Organization for Migration (IOM).

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter