Nyheter

Politico: EU-kommisjonen vil gi Ukraina kandidatstatus

EU-kommisjonen vil anbefale at Ukraina får status som EU-kandidat, ifølge kilder med kjennskap til kommisjonens interne diskusjon mandag, skriver Politico.

Debatten i EU-kommisjonen kom etter at leder Ursula von der Leyen i helgen var på sitt andre besøk til Ukrainas hovedstad under krigen, skriver Politico.

I Kyiv diskuterte hun EU-medlemskap med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han har flere ganger bedt om å få offisiell status som EU-kandidat og sier dette vil være en uvurderlig moralsk støtte. Zelenskyj og andre ukrainske tjenestemenn har gjentatte ganger minnet om at siden den såkalte Maidan-revolusjonen i 2014–14 har ukrainerne kjempet og risikert livet for en fri og demokratisk fremtid i EU.

– Kommisjonen har ikke glemt at Ukraina er det eneste landet i Europa der mennesker er skutt på og drept for å gå med EU-flagg på gaten, sier en ledende EU-tjenestemann.

Personer med kjennskap til diskusjonene sier kommisjonen ser behovet for å si tydelig fra til Russland og president Vladimir Putin at han har mistet enhver mulighet til å trekke Ukraina inn i sin påståtte interessesfære.

En eventuell beslutning om å gi Ukraina kandidatstatus må godkjennes enstemmig av lederne for de 27 EU-landene. Minst tre land er fortsatt imot dette, sier kilder i EU-diplomatiet. Det er ventet at spørsmålet tas opp på toppmøtet i Brussel neste uke.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter