Nyheter

Flertall vil styrke barns rettigheter i utvisningssaker

UTLENDINGSLOVEN: Innfør prinsippet om at utlendinger med barn i Norge som hovedregel ikke skal utvises ved brudd på utlendingsloven, sier flertallet i arbeidsgruppe.

Arbeidsgruppen ble satt ned av Solberg-regjeringen i fjor sommer og har sett på saker som gjelder utvisning på grunn av grove brudd på utlendingsloven og hvor den som utvises har barn i Norge.

Rådene fra arbeidsgruppen griper rett inn i flere omstridte utvisningssaker, som Vårt Land har omtalt i vinter:

  • To småbarnsmødre skal utvises fra landet, og må etterlate barna i Norge.
  • En firebarnsmor, som skal utvises og med det forlate barna, venter spent på dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Myke opp dagens praksis

Rapporten, som tirsdag ble overlevert justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), slår fast at det i første rekke er et politisk spørsmål hvorvidt dagens utvisningspraksis bør mykes opp.

Arbeidsgruppen på fem har delt seg i et flertall og et mindretall. Mindretallet er representantene fra Utlendingsdirektoratet (UDI og Utlendingsnemnda (Une). Gruppen er ledet av en lagdommer.

Mandatet var å gi en beskrivelse av norsk og internasjonalt regelverk, samt forvaltningspraksis og rettspraksis. Arbeidsgruppen skulle også gi en vurdering av om det er behov for endringer i regler eller retningslinjer.

Innføre nytt prinsipp

Det er her gruppen deles. Flertallet mener regjeringen og Stortinget må styrke barns rettigheter i utvisningssaker:

  • Innføre et nytt prinsipp om at utlendinger med barn i Norge som hovedregel ikke skal utvises ved brudd på utlendingsloven, men at det i stedet skal ilegges krav til tilleggstid for permanent oppholdstillatelse i slike tilfeller.
  • Tydeliggjøre barns rett til å bli hørt under saksbehandlingen.
  • Vurdere på ny om det bør etableres en mekanisme for ansvarsfordeling mellom UDI og politiet, slik at det kan koordineres når det velges straffereaksjon fremfor utvisning.
  • Ratifisere tilleggsprotokollen til barnekonvensjonen om individuell klagerett, slik at enkeltsaker kan klages inn for FNs barnekomite.

---

Arbeidsgruppen

  • Arbeidsgruppen har hatt følgende medlemmer:
  • Lagdommer Elizabeth Baumann (leder)
  • Seksjonssjef i UDI Kontroll, Camilla Torgersen
  • Nemndleder i Une, Stine Alræk Iversen
  • Seniorrådgiver hos Barneombudet (nå seniorrådgiver i BFD), Anders Prydz Cameron
  • Advokat Olga Halvorsen

---

Streng praksis etablert

Flertallet påpeker at «det over tid kan sies å ha etablert seg en streng praksis som kan skape noe tvil om barnets rettigheter i tilstrekkelig grad løftes frem i avveiningen mellom statens og barnets interesser». Flertallet understreker at det er et politisk spørsmål hvorvidt en ønsker å redusere bruken av utvisning i de aktuelle sakene.

En samlet gruppe sier at forvaltningen og domstolene lojalt har fulgt forarbeidene til utlendingsloven. De fem er enige om at forarbeidene gir snevre rammer for når barnets beste er utslagsgivende ved utvisning.

Rapporten sier likevel at det har skjedd synlige oppmykinger senere år. Blant annet må foreldre som utvises oppholde seg i hjemlandet i bare to år, ikke fem som tidligere.

Vi vil nå bruke tid på å avklare hvilke av forslagene i rapporten vi eventuelt vil følge opp

—  Emilie Enger Mehl (Sp), justisminister

Dette er medlemmene enige om

Arbeidsgruppen fremmer også flere forslag til endringer, som:

  • Foreldre kan straffes med tilleggstid for permanent oppholdstillatelse i stedet for utvisning, når det ikke er en reell mulighet til å henvise familien «til å utøve familielivet i den utvistes hjemland» eller når det er høyt konfliktnivå mellom foreldrene.
  • Å styrke rettshjelpen i utvisningssaker for brudd på utlendingsloven i saker som berører barn.

Mehl skal vurdere forslagene

Justisministeren sier i en pressemelding at rapporten fra arbeidsgruppen gir godt grunnlag for «å vurdere dilemmaer og spørsmålet om eventuelle nye tiltak på dette området».

– Vi vil nå bruke tid på å avklare hvilke av forslagene i rapporten vi eventuelt vil følge opp, samt avklare om det er andre tiltak vi selv ønsker å utrede, opplyser Mehl.

Støre-regjeringen har lovet å gå grundig inn i barnets beste-komplekset. I Hurdalsplattformen skriver regjeringen at den «vil sikre at barnets beste er et grunnleggende hensyn i behandlingen av asylsaker som berører barn», og at «regjeringen vil gjennomgå praksis når det gjelder vurderinger av barnets beste for å sikre at det gjøres konkrete og individuelle vurderinger i hver enkelt sak».

Rammer mange

Mange venter i vinter på å bli utvist. Hele 70 menn og 20 kvinner – som har barn med norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Norge – venter på å bli sendt ut av Norge, forteller Klassekampen.

I en rekke saker kan det føre til at familier splittes. Årsaken til utvisningene er brudd på straffe- eller utlendingsloven. I mer enn 20 av disse sakene betyr det at familien ikke kan fortsette å leve sammen, mens i rundt 70 av sakene betyr det at familien kan leve sammen hvis de flytter ut av Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter