Nyheter

Telenor selger seg ut i Myanmar: – En vanskelig dag

URO OG OVERVÅKING: Etter militærkuppet har situasjonen for mobilvirksomheten blitt stadig mer utfordrende. Nå selger Telenor seg ut med et tap på 1,2 milliarder kroner.

– Dette er en veldig vanskelig dag for Telenor. Det har ikke vært noe enkelt valg for oss å selge virksomheten i Myanmar, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til Vårt Land.

Torsdag morgen ble det kjent at Telenor har inngått en avtale om å selge 100 prosent av mobilvirksomheten i Myanmar til M1 Group for 105 millioner dollar, tilsvarende om lag 900 millioner norske kroner.

– Siden kuppet i februar har utviklingen vært stadig mer krevende med hensyn til ansattsikkerhet, regulatoriske forhold og god forretningspraksis, sier Brekke.

Telenors etablering i landet i 2014 var en milliardinvestering, og det var et uttalt mål å bidra til landets fortsatte økonomiske og demokratiske utvikling.

Salget skjer mens landet er preget av uro og demonstrasjoner, etter militærkuppet i februar.

---

Militærkuppet i Myanmar

  • Militæret tok makten fra de folkevalgte 1. februar.
  • Mer enn 881 personer er drept, og det er tatt mer enn 5.000 politiske fanger, ifølge organisasjonen AAPP, som jobber for politiske fangers rettigheter.
  • Telenor og andre telekomselskaper ble tvunget til å stenge nettet og blokkere tilgangen til sosiale medier, som har vært et viktig verktøy for protestbevegelsen.
  • Det er fortsatt stor uro og mange demonstrasjoner i landet.

---

Salg av brukerdata og overvåking

Det undersøkende mediesenteret Danwatch har i samarbeid med det uavhengige, myanmarske mediet Frontier Myanmar satt søkelyset på Telenors virksomhet i landet etter det brutale kuppet i februar.

6. juli avslørte de hvordan Telenor Myanmar har blitt tvunget til å gi militærregimet tilgang til brukerdata som adresser og anropshistorikk.

Overvåkingen er en sentral del av militærets undertrykkelse av protestbevegelsen og den demokratiske opposisjon.

De statlige selskapene MPT og Mytel, som kontrolleres av militæret, har også gitt myndighetene tilgang til å avlytte innholdet i samtaler. Ved hjelp av en programvare kan politiet i Myanmar varsles når ord som «protest» og «revolusjon» blir sagt.

?

---

Telenor i Myanmar

  • Det skandinaviske teleselskapet etablerte seg i landet 2014, med mål om å bidra til landets økonomiske og demokratiske utvikling.
  • I mai tok Telenor et regnskapsmessig tap på 6,5 milliarder kroner etter å ha skrevet ned hele verdien av Myanmar-virksomheten.
  • 2. juli erklærte Telenor at de vurderer mulighetene for å selge seg ut av Myanmar. Årsaken er en vedvarende forverret menneskerettighetssituasjon og stadig dårligere utsikter for økonomien og forretningsklimaet i landet.
  • Konsernsjef Sigve Brekke har vært sentral i Telenors virksomhet i landet siden oppstart.

---

En utfordrende tid

– Slik situasjonen nå er blitt, er et salg den beste løsningen og det sikrer at våre 730 ansatte får beholde arbeidsplassen sin og våre 18 millioner kunder fortsatt kan få tilgang til mobiltjenester, sier konsernsjefen.

Den siste tiden har vært utfordrende for det skandinaviske teleselskapet.

Som et resultat av utviklingen siden begynnelsen av februar, med dårligere utsikter for økonomien og forretningsklimaet i landet, en forverret sikkerhets- og menneskerettighetssituasjon og få tegn til bedring, annonserte Telenor Group en nedskriving av Telenor Myanmar.

– Hvilke konsekvenser har overvåkingen hatt for situasjonen i Myanmar?

– Vi ønsker å være så åpne som mulig om utviklingen i Myanmar, men av hensyn til sikkerheten for våre ansatte kan vi ikke kommentere på spesifikke direktiver fra myndighetene, sier Brekke.




Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter