Nyheter

Etterlyser svar på ledelsens håndtering av personalkonflikt

En fersk, ekstern rapport gir ikke tilstrekkelig grunnlag for å ta stilling til arbeidsmiljøkonflikten i Jørpeland kirke, mener Strand kirkelige fellesråd. I en ny granskning vil de også ha svar på ledelsens håndtering av konflikten, ifølge medlem.

– Vi synes at ledelsens ansvar i konflikten ikke er godt nok belyst i den eksisterende rapporten. En arbeidskonflikt innbefatter nødvendigvis også ledelse, og derfor ønsker vi en ny granskning slik at vi får et bredere og bedre grunnlag for å ta en avgjørelse, sier Kristoffer Amdal, medlem i Strand kirkelige fellesråd.

I et ekstraordinært møte tirsdag kveld gikk fellesrådet inn for at det skal utarbeides en ny, uavhengig granskning av arbeidsmiljøet i kirkestaben på Jørpeland, melder Strandbuen.

Som Vårt Land skrev i juni har det stormet rundt Jørpeland menighet i Ryfylke. En personalkonflikt på menighetskontoret kom da til overflaten, og flere av medlemmene fryktet at sokneprest Bård Boye var i ferd med å bli flyttet fra menigheten.

En gruppe medlemmer i Jørpeland menighet sendte da et støttebrev for soknepresten til Stavanger bispedømme, Ryfylke prosti, Stand kirkelige fellesråd og Jørpeland menighet. Der ba de om uavhengig hjelp. Nå er en ekstern rapport utarbeidet, skrev Vårt Land tirsdag denne uken. Rapporten er blitt til etter initiativ fra Stavanger bispedømmeråd og Strand kirkelige fellesråd.

Det har stormet rundt Jørpeland menighet i Ryfylke. En personalkonflikt på menighetskontoret kom i juni i år til overflaten, og flere av medlemmene fryktet at sokneprest Bård Boye var i ferd med å bli flyttet fra menigheten.

Det har stormet rundt Jørpeland menighet i Ryfylke. En personalkonflikt på menighetskontoret kom i juni i år til overflaten, og flere av medlemmene fryktet at sokneprest Bård Boye var i ferd med å bli flyttet fra menigheten. Foto: Den norske kirke

Fortsatt tillit til ledelsen

Leder i fellesrådet, Eirik Stople, understreker til Strandbuen at de med tirsdagens vedtak ikke legger bort rapporten som nå ligger på bordet. Den nye granskingen vil bli gjort med bakgrunn i varsler og rapporten som allerede er laget.

Til Vårt Land vil han ikke kommentere hva fellesrådet mener mangler i den eksisterende rapporten, men ifølge Kristoffer Amdal handler det altså om hvordan ledelsen på kirkekontoret, det vil si kirkeverge, daglig leder og prost, har håndtert konflikten i staben.

Amdal skal på oppdrag fra fellesrådet organisere og koordinere den nye granskningen som nå skal settes i gang.

– Handler konflikten også om et ledelsesproblem?

– Ikke slik vi oppfatter situasjonen nå, og vi har ingen grunn til mistillit mot ledelsen, men det ønsker vi å få belyst i den nye rapporten, sier Amdal.

Kan ende med oppsigelser

Ifølge Strandbuen er det ennå ikke opplyst fra offisielt hold hva personalkonflikten på kirkekontoret handler om.

Også Amdal er ordknapp om konflikten, men han kan opplyse at den startet for omlag ett år siden og handler om enkeltpersoner i staben. Siden er samtlige blitt involvert. Bård Boye er gift med diakon i staben, Mette Boye, men soknepresten er ikke direkte involvert i konflikten, ifølge ham.

Fellesrådet, som er kommunalt finansiert, er arbeidsgiver for kirkelige ansatte som kirkeverge, kateket og diakon. Soknepresten er underlagt Stavanger bispedømme.

I den nye rapporten håper fellesrådet å få svar på om ledelsen på kirkekontoret tidlig nok iverksatte tiltak før konflikten eskalerte.

– Hva slags beslutning kan tas av fellesrådet i denne saken?

– Det vi ønsker er selvfølgelig å få løst opp i konflikten så alle kan fortsette og å fungere som et godt team. I verste fall kan det ende opp med at noen må gå. Det kan bli resultatet hvis konflikten viser seg å være uløselig. Det er jo viktig på et tidspunkt å sette en sluttstrek, svarer Amdal.

Han opplyser at fellesrådet vil benytte seg av et nytt byrå til granskningen. Rapporten skal være ferdig innen 10. desember.

Biskop og prost tidlig på banen

Til granskningen som nå er ferdigstilt, fikk den eksterne fagpersonen i oppdrag å kartlegge og sondere om det er tilstrekkelig ønske og vilje i staben til å gå videre sammen som team. Dette skjedde ved samtale med den enkelte i teamet og felles møte med staben, opplyser stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes i Stavanger bispedømme.

– Målet med kartleggingen var å finne en god vei videre sammen som stab, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

– Fikk fagpersonen også i oppgave å undersøke ledelsens håndtering av konflikten?

– Oppdraget han fikk hadde fokus på staben som team, og hadde ikke noen spesifikasjoner knyttet til ledelse, skriver hun.

– Hvordan mener dere ledelsen har håndtert konflikten i Jørpeland kirke?

– Det er to arbeidsgivere i menigheten, og vi kan bare vurdere vår del av saken. Biskop og prost var tidlig på banen, og jobbet tett sammen med fellesrådet og de berørte i saken, skriver hun.

'Et ledelsesproblem'

Odd Fridtjov Bjerga er blant soknepresten og diakonens støttespillere, og omtaler seg selv som en omgangsvenn av dem. Han er også nestleder i soknerådet, men understreker at han uttaler seg som privatperson når han i Strandbuen har gått ut mot ledelsen på kirkekontoret. Han mener saken ikke lengre er en personalkonflikt.

– Det startet som en personalkonflikt og krangel mellom ansatte for et par år siden, men det siste året har det eskalert. Når de ikke klarer å løse denne personalkonflikten, blir det et ledelsesproblem, uttalte han til avisen på tirsdag.

Han er godt fornøyd med det nye vedtaket fra fellesrådet.

– Jeg er takknemlig for at fellesrådet nå har innsett at det er flere sider av denne saken, og at ledelsen sin håndtering kan være en del av problemstillingen. Jeg har tillit til at tiltakene som kommer i forlengelsen av rapport nummer to, vil være mer veloverveide enn om de kun hadde basert seg på den første rapporten, sier han til Vårt Land.

Onsdag kunne Strandbuen også melde at to ansatte ved kirkekontoret på Jørpeland er sykemeldte. Det får avisen bekreftet fra kirkeverge Trond Hjorteland. Han kan ikke si noe om sykemeldingene har en sammenheng med konflikten i kirken.

Vårt Land har vært i kontakt med sokneprest Bård Boye og diakon Mette Boye. De ønsker ikke å uttale seg om saken. Det har ikke lyktes avisen å få tak i kirkeverge. Både daglig leder i Jørpeland menighet og prost henviser til stiftsdirektøren for kommentar.

LES MER:

Menighet endrer julestjerne etter negative reaksjoner

I sommar storma det rundt kyrkjelyden. No er rapporten som kartlegg arbeidsmiljøet klar

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter