Nyheter

I hjertet av det sekulære Europa

Debatten om Frankrikes feilslåtte og mangelfulle, integreringspolitikk, lyser med sitt fravær i Europas mest sekulære land.

Ingeborg Misje Bergrem

Stipendiat og kommentator

Torsdag formiddag skjedde det igjen. En mann gikk til knivangrep inne i katedralen Notre-Dame i Nice, sør i Frankrike. Tre mennesker er døde, én av dem skal ha fått halsen skåret over. Ordføreren i Nice, Christian Estrosi, forteller at gjerningsmannen ropte Allahu Akbar, «Allah er stor» på arabisk, da han ble arrestert av politiet. Franske myndigheter opplyser om at knivangrepet etterforskes som en terrorhandling.

Knivdrapene i Nice er kun et i rekken av mange angrep med religiøse som mål de siste årene i Frankrike. Da satiremagasinet Charlie Hebdos lokaler ble angrepet i januar 2015, var det koordinert med et angrep på kosherbutikken Hypercasher i Paris, der fire mennesker ble drept. I juli i 2016 gikk angrep islamistiske terrorister en messefeiring i Normandie, vest i Frankrike. Den 85-år gamle presten Jaques Hamel ble halshugget.

Ungdomsskolelærer drept

Det er knapt to uker siden ungdomsskolelæreren Samuel Paty ble funnet halshugget utenfor skolen han jobbet på i en forstad utenfor Paris. Paty hadde vist elevene sine karikaturer av profeten Muhammed i en time om ytringsfrihet. Den 18 år gamle gjerningsmannen var av tsjetsjensk opprinnelse og skal ha blitt radikalisert via internett.

Drapet på Paty har satt i gang en intens debatt om franske myndigheters håndtering av islamisme. Knivangrepet i Nice vil intensivere denne debatten ytterligere. Responsen fra det franske etablissementet synes å være «mer ytringsfrihet». Tidligere statsminister Manuel Valls har oppfordret alle franske aviser til å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed slik at de vil være beskyttet av sitt store antall. Lederen for partiet La France Insoumise på ytre venstre, Jean-Luc Mélenchon, har blitt kraftig kritisert for å ha deltatt på en demonstrasjon mot islamofobi i november i fjor. Kritikere, deriblant utdanningsminister Jean-Michel Blanquer, mener han ved å delta ga en lissepasning til islamister og beskylder ham for å flørte med «islamistvenstresiden».

Det sier litt om hvor anspent debatten om islam har blitt i Frankrike når det å delta i en demonstrasjon mot islamofobi fører til anklager om islamisme. Men slik er situasjonen blitt i Frankrike, som har en av de strengeste sekulære lovgivningene i Europa. Siden 2004 har det vært forbudt å bære store religiøse symboler i den offentlige skolen og ansiktsdekkende hodeplagg ble forbudt i 2010. Den offentlige skolen avskaffet religionsundervisning så tidlig som på 1880-tallet.

Frankrikes sekulære prinsipper, som opprinnelig ble kjempet frem av republikanere som ville begrense Den katolske kirkes makt, har de siste tiårene blitt synonymt med lovgivning som rammer muslimsk trosutøvelse. Debatten om Frankrikes feilslåtte, for ikke å si svært mangelfulle, integreringspolitikk, lyser derimot med sitt fravær. Lite tyder på at knivangrepet mot kirken i Nice, ei heller drapet på Paty, kommer til å endre dette.

Ny lovgivning

Men lovgivning overfor islamsk «separatisme», som det kalles i Frankrike, er allerede på trappene. I starten av oktober varslet president Emmanuel Macron et nytt lovforslag som skal «nasjonalisere islam». Macron ønsker å hindre utenlands finansiering av moskeer og vil at imamer skal utdannes i Frankrike. Videre ønsker han at offentlig undervisning i arabisk skal kunne erstatte arabiskopplæring på koranskoler. I tillegg vil Macron forby hjemmeundervisning, slik at alle barn fra og med treårsalderen skal gå på skole utenfor hjemmet.

Nå mener mange at Macrons forslag ikke går langt nok. Mye kan tyde på at myndighetene vil sette inn enda strengere tiltak som følge av de siste ukenes hendelser. Etter drapet av Paty beordret innenriksminister Gérald Darmanin nedlegging av Organisasjonen mot islamofobi i Frankrike, fordi disse angivelig skal ha delt materiale som kritiserte Paty på sosiale medier før angrepet mot ham.

Med andre ord er det mye som kan tyde på at terrorangrepene som har funnet sted de siste ukene vil kunne føre til enda hardere fronter mellom storsamfunnet og mange franske muslimer. Spørsmålet er om det faktisk vil bidra til å gjøre hverdagen tryggere for republikkens religiøse og ikke-religiøse.

LES MER OM ANGREPET I NICE:

Tre drept i knivangrep i Nice

Religiøse ledere i Norge: – Et usselt angrep på troende

Vatikanet: – Dagens angrep har sådd død inn i et kjærlighetens sted 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter