02 December 2020Nyheter

Hjemmekontor med omkostninger

Godene ved hjemmekontor må oppveies av omkostningene.

I gårsdagens Vårt Land tok Ruters direktør Bernt Reitan Jenssen til orde for at vi bør fortsette med hjemmekontor også når korona-situasjonen ikke krever det. Det er alltid interessant når folk som kan tjene på noe fraråder det – slik Jenssen gjør når han ber folk om å la være å benytte seg av den kollektivtransporten han lever av å tilby. Og Jenssen har gode poenger: Det er bra for samferdselen og utslippsnivåene å ikke reise så mye som vi har vent oss til. Kanskje kan en større aksept for permanent hjemmekontor også gjøre noe med fraflytting fra rurale strøk og med inkluderende arbeidsliv?

Like fullt framstår Jenssen ensidig i intervjuet. Han nevner ingen av omkostningene hjemmekontor har, og disse må også med i regnskapet. Det er slett ikke gratis å jobbe hjemme. Da Nettavisen-sjefen Gunnar Stavrum i juni sa at de ansatte fra nå av verken hadde arbeidssted eller arbeidstid, og det uten å ta det opp med de tillitsvalgte, ble det bråk. For hvem har plikt til å huse en arbeider under arbeidet? Hvis man ikke har arbeidstid, hva da med overtidstillegg?

Lederen for HR Norge, Even Bolstad, gikk nylig ut og advarte mot for mye hjemmekontor: Han frykter for både psykisk og fysisk helse hos arbeidstakerne. Når man ikke må komme seg ut av huset, mister man mosjon, dagslys og skifte av omgivelser. Ikke minst blir vi mer alene: Vi trenger ikke lenger se noen i ansiktet uten en skjerm imellom. Hva har det å si for vår tilknytning til samfunnet rundt oss hvis vi mister kontakten med medpassasjerer, butikkansatte, folk vi går forbi?

Også problemer knyttet til IT-sikkerhet kan dukke opp, advarte Næringslivets sikkerhetsråd tidligere i år. I tillegg er det ingen som sjekker HMS hjemme hos deg, ingen som spør om du skal bli med til lunsj, og ingen som observerer deg dersom du begynner å utvikle uheldig atferd. Hvis du lever i en trøblete relasjon, ikke har gode nok fysiske forhold eller internett-tilgang hjemme, er det ikke særlig idyllisk å arbeide der. Og er det sunt for meningsopplevelsen hvis vi alle sitter i hver våre bokser og utfører isolerte oppgaver vi ikke kan sanse resultatene av selv?

De ansatte i selskapet Jenssen selv leder kan ikke ha hjemmekontor – i alle fall ikke sjåfører og vektere. Dermed løper han heller ingen stor risiko som arbeidsgiver ved å be alle andre om å bli hjemme. Før vi lanserer nye måter å organisere samfunn og arbeidsliv på, trenger vi mer kunnskap, ikke minst om langtidsvirkninger.

LES MER:

• Halvor Moxnes: «Det er ikke urimelig å reflektere over bildet av Maria i lys av Me too»

• Katolsk prest: – Når Gunnes tolker Marias lovsang som paternalistiske fantasier, går hun glipp av viktig poeng

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter