Nyheter

Valgdagsmåling: Klar seier til opposisjonen i Bolivia

Det endelige resultatet av valget i Bolivia er trolig ikke klart på flere dager, men valgdagsmålinger viser en klar seier til venstresidens kandidat Luis Arce.

Ifølge valgdagsmålingen fra TV-stasjonen Unitel ligger den tidligere økonomiministeren Luis Arce an til å få 52,4 prosent av stemmene. Dersom dette viser seg å stemme, vil det ikke trengs en andre valgomgang for å avgjøre hvem som vinner presidentvalget.

Arce, som stilte for den avsatte presidenten Evo Morales' parti MAS, ligger mer enn 20 prosentpoeng foran hovedutfordreren Carlos Mesa på målingen.

Etter fjorårets opptøyer og valgdrama har Bolivia vært ledet av en kontroversiell høyreregjering. Situasjonen har vært preget av dyp splittelse i landet.

– Det er ikke bare en politisk konflikt mellom høyre- og venstresiden. Hele samfunnet er splittet mellom ulike landsdeler, folkegrupper og kulturer, og mellom fattige og rike. Dette er et avgjørende valg for Bolivia som demokrati. Det er trolig det vanskeligste og mest kritiske valget i landets 38 år lange demokratiske historie, sier politisk kommentator Erika Brockmann til NRK.

«Urfolkets president»

Etter 14 år med Evo Morales som leder førte med seg store endringer økonomisk, sosialt og kulturelt. Morales ble kalt «Urfolkets president» og landets urbefolkning fikk ny status etter 500 år med undertrykkelse.

Økonomien i landet vokste og tallet på ekstremt fattige falt dramatisk.

Etter hvert ble folk mer kritiske til presidenten og hans Sosialistparti. Mange reagerte på at presidenten nektet å følge grunnlovens regler om en begrenset presidentperiode.

Stor feilmargin

Analytikere mener årets valgdagsmåling har en stor feilmargin, og ber folk være tålmodige. Kun en tjuendedel av stemmene var talt opp i 06.30-tiden norsk tid mandag.

Den borgerlige senatoren Jeanine Anez, som ble innsatt som midlertidig president etter fjorårets kontroversielle valg, oppfordrer innbyggerne i landet til å avstå fra voldsbruk i påvente av det endelige valgresultatet.

Gikk rolig for seg

– Den tydeligheten vil forhåpentligvis bidra til at den rolige gjennomføringen av valget også blir en rolig overføring av makt. Dette er ikke en selvfølge med det høye konfliktnivået som vi har sett i landet i det siste, sier Andreas Andersen, generalsekretær i Misjonsalliansen.

Andersen mener at tidligere uttalelser fra partiet indikerer at de ønsker å skape en regjering med enhet for alle bolivianere.

– Dette trengs i et land som er så splittet som Bolivia. Nå trengs det en kraftig innsats for å gjenoppbygge landet. Tusenvis av bedrifter har gått under og mennesker er på ny blitt kastet ut i fattigdom og sårbarhet, sier Andersen.

Søndagens valg på ny nasjonalforsamling i Bolivia gikk rolig for seg, men kan føre med seg mer uro og opptøyer, frykter velgere.

– Vi må være tålmodige i påvente av valgresultatet uten å ty til noen form for vold, sa Anez, som trakk seg fra valgkampen tidligere i år.

– Jeg garanterer at vi kommer til å få pålitelig resultat, la Anez til.

Forsinkelse i resultatet

Resultatet er ventet å bli forsinket fordi den øverste valgdomstolen søndag varslet at det ikke vil være noen forhåndsstemmetelling på valgkvelden, etter at en slik telling førte til blodige opptøyer i fjor. De offisielle resultatene er ikke ventet å bli offentliggjort før tidligst onsdag.

Tross en anspent og polariserende valgkamp, ble valget gjennomført på fredelig vis. Det ble meldt om lange køer ved mange valglokaler da landets mer enn 7 millioner stemmeberettigede skulle gjøre sitt valg.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter